Οι πολιτικές επιλογές της ΕΕ στην ενέργεια είχαν σαν αποτέλεσμα τη σημερινή ενεργειακή κρίση την οποία θα ακολουθήσουν άλλες είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν έχουν αντιληφθεί το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το φυσικό αέριο στη μετάβαση της Ευρώπης στην πράσινη ενέργεια πρόσθεσε.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης ήταν ισχυρότερη από αυτήν της προσφοράς. Οι διαταραχές αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι οι πολιτικοί έχουν υποτιμήσει το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης και της ενίσχυσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, είπε ο κ. Mυτιληναίος.

«Κανείς δεν θέλει να μιλήσει για αυτό» επισήμανε. Με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στην ανανεώσιμη ενέργεια, η Ευρώπη δεν θέλει να χρηματοδοτήσει τίποτα που να έχει σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο, υποστήριξε.

«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης διότι υποτίμησαν πλήρως τα πιθανά προβλήματα μιας ενεργειακής κρίσης. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν οι πολιτικοί δεν πουν στους πολίτες ότι το κόστος θα είναι μεγάλο, τρισεκατομμύρια» πρόσθεσε.

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα χρειαστεί δεκαετίες και απαιτεί επενδύσεις σε δίκτυα κατάλληλα εξοπλισμένα να αντιμετωπίζουν τις περιπτώσεις που δεν θα έχει για κάποιο χρονικό διάστημα επαρκή άνεμο ή ήλιο, σημείωσε.

«Χρειαζόμαστε ένα αρκετά μεγάλο διάστημα για να έχουμε επαρκή δυνατότητα παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, για να είμαστε τεχνολογικά προηγμένοι να χρησιμοποιήσουμε εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε μεγάλη κλίμακα και να έχουμε όλες τις συνδέσεις και τα καλώδια που χρειαζόμαστε» υποστήριξε ο κ. Mυτιληναίος.

Η Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. φιλοδοξεί να καταστήσει το μπλοκ των 27 να αποκτήσει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Αλλά καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στη Γλασκώβη για τη σύνοδο COP 26, ο κ. Mυτιληναίος εκφράζει την ανησυχία ότι δεν καταβάλλεται αρκετή προσπάθεια για να διασφαλιστούν ενεργειακές προμήθειες. «Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια επίτευξης της πράσινης μετάβασης αλλά για να δούμε τη μετάβαση δεν πρέπει στο μεταξύ να πεθάνουμε από το κρύο».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here