της Ελενας Ερμείδου

Η αγορά σφίγγει τα χαλινάρια της, αυξάνεται το capacity από παντού, ανεβαίνουν τα τιμολόγια για όλες τις γραμμές, και περισσότερο στην ενέργεια και τις ευθύνες αναφέρουν πηγές του IW.gr. Οι διαχειριστές κινδύνων αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις στην αγορά. Ο κορωνοϊός έπεται αυτών, αναμένονται τα αποτελέσματα.

Ο αντίκτυπος του Covid-19 παραμένει αόρατος ακόμα για την αγορά. Πολλές πολιτικές περιλαμβάνουν εξαιρέσεις πανδημίας αυτό όμως δεν εμποδίζει από το να δεχτεί ο κλάδος έναν «μετασεισμό’.  Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες επιπτώσεις από την πανδημία θα γίνουν αισθητά αντιληπτές στο τέλος τους έτους.  Οσο για το τι θα γράψουν τα τιμολόγια, η αγορά θα κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις προς το τέλος του δεύτερου και τρίτου τριμήνου 2020.

H έκθεση της αγοράς σύμφωνα τις πηγές του IW.gr εξαρτάται, επίσης από το αν θα υπάρχουν κυβερνητικές παρεμβάσεις στις καλύψεις, όπως έγινε με τα ζητήματα της υγείας στην Ελλάδα.  Ο βαθμός των κυβερνητικών παρεμβάσεων θα επιδράσει σημαντικά στον καθορισμό της τιμολόγησης.

Λόγω της μορφής της πανδημίας, κύκλοι πρωτασφαλιστών από την εγχώρια αγορά δηλώνουν στο IW.gr με δισταγμό ότι κάποια πράγματα μπορεί να αλλάξουν, ωστόσο δεν γνωρίζουν από τώρα τι μπορεί να αλλάξει. Σίγουρα ο Covid-19 θα επηρεάσει το βαθμό ασφάλισης ακινήτων, την ασφάλιση ατυχημάτων και την ασφάλιση των επιχειρήσεων. Εκτιμούν ότι θα υπάρξουν ζημιές που θα φανούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όχι σε επίπεδο απαιτήσεων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην εφοδιαστική αλυσίδα και ο όγκος των απαιτήσεων αφορά σε διακοπές εφοδιαστικής αλυσίδας, γεγονός που επηρεάζει και την Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό. Για τους λήπτες της ασφάλισης το ζητούμενο είναι η κάλυψη των ζημιών από την πανδημία και από τα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση. Και το ερώτημα που τίθενται είναι πώς θα καθοριστούν οι πολιτικές καλύψεων από εδώ και πέρα σε ό,τι αφορά τις καλύψεις από φυσικές καταστροφές, καλύψεις έναντι ζημιών και εξαιρέσεις.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Ενώσεων εφιστά την προσοχή των (αντ)ασφαλιστών σε ό,τι αφορά τις επεκτάσεις πανδημίας στα συμβόλαια και την συνεργασία ασφαλιστών και αντασφαλιστών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here