Πρωτοφανείς διαθέσιμους πόρους, που ισοδυναμούν «με σχεδόν ακόμα ένα ΑΕΠ για τη χώρα», έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει η Ελλάδα στην επόμενη εξαετία, αν αθροιστούν το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και οι αγροτικές επιδοτήσεις, συνολικού ύψους περίπου 73 δισ. ευρώ και ληφθεί υπόψη «ελάχιστος πολλαπλασιαστής της τάξης του δύο ή έστω του ενάμισι», όπως επισήμανε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης.

«Η ανησυχία μας είναι να βρούμε τρόπο να απορροφήσουμε τα χρήματα. Η καλύτερή μας επίδοση μέχρι τώρα ήταν τα 5,5 δισ. ευρώ τον χρόνο και τώρα πρέπει να αξιοποιούμε περίπου 11 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή έχουμε έναν στόχο υπερδιπλάσιο, σε σχέση με την καλύτερη μέχρι σήμερα επίδοσή μας» υπογράμμισε ο κ.Γεωργιάδης, ενώ ως προς τον στόχο για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με έμφαση στη βιομηχανία και τις εξαγωγές, σημείωσε ότι η μεν πρώτη κατέγραψε ήδη θεαματική άνοδο της συμμετοχής της στο παραγόμενο προϊόν της χώρας, από 9% στο πρώτο εξάμηνο του 2019 σε 26% στο πρώτο μισό του 2020, οι δε δεύτερες «άντεξαν μια χαρά» στο ίδιο διάστημα και, χάρη και στην πτώση των εισαγωγών, επετεύχθη μείωση εμπορικού ελλείμματος κατά 18,2% (χωρίς τα πετρελαιοειδή).

«Αυτό έχει προφανώς να κάνει με την αλλαγή, γενικώς, του μίγματος οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη και την επιστροφή της στην εξεύρεση πρώτων υλών και παραγόμενων αγαθών μέσα από την Ευρώπη. Το μεγάλο στοίχημα είναι πώς θα το επιταχύνουμε αυτό» υπογράμμισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βιομηχανία θα μπορέσει να απορροφήσει μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ και το επόμενο ΕΣΠΑ «θα αξιοποιηθεί κατά κόρον» για την προώθηση της μετάβασης της βιομηχανίας στην εποχή του Industry 4.0.

Πρόσθεσε ότι λόγω Covid-19 έγιναν πολύ πιο ευέλικτοι οι τρόποι χρήσης του ΕΣΠΑ και έτσι η κυβέρνηση «μπόρεσε να φτιάξει εργαλεία». Μέσα στην πανδημία, εξήγησε, τα βασικότερα εργαλεία που αξιοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας ήταν μέσω του ΕΣΠΑ: «π.χ, στην επιστραπτέα προκαταβολή το πρώτο δισεκατομμύριο προερχόταν από το ΕΣΠΑ, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, τα εγγυοδοτικά, η επιδότηση των τόκων είναι ΕΣΠΑ. Με φαντασία και αρκετή ταχύτητα αξιοποιήσαμε τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρήματα για να απορροφήσουμε σε κάποιον βαθμό τις συνέπειες της κρίσης».

Ο υπουργός υπενθύμισε ακόμα ότι προχώρησε η σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, η πρώτη σύγκληση του οποίου θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού.

Τρεις πιθανούς κινδύνους στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «βλέπει» ο Αλ.Χαρίτσης

Την ανάγκη να αλλάξει συνολικά η πολιτική της Ευρώπης, με βάση το νέο «μοτίβο» που σηματοδοτεί η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογράμμισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. «Ελπίζω πως αυτή η εξέλιξη (σ.σ. η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης) θα γίνει κανόνας, γιατί κρίσεις θα έχουμε κι άλλες μπροστά μας» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε σε τρεις πιθανούς κινδύνους κατά την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου στην Ελλάδα.

Ως πρώτο κίνδυνο ανέφερε «την απορρόφηση για την απορρόφηση». ‘Οπως είπε, οι πόροι του Ταμείου πρέπει να απορροφηθούν σε δράσεις και έργα με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος: «Από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) της δεκαετίας του ‘80 μέχρι σήμερα έχουν περάσει από τη διαχείριση του ελληνικού κράτους πάνω από 300 δισ. ευρωπαϊκών κονδυλίων, που θα μπορούσαν να έχουν πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα στην οικονομία αν η αξιοποίησή τους γινόταν σωστά» υποστήριξε. Πρόσθεσε ότι ο δεύτερος φόβος του σχετίζεται με το γεγονός ότι για να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι χρειάζεται να υπάρξει πρωτοφανής κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού σε όλες του τις εκφάνσεις -από τα υπουργεία μέχρι τον τελευταίο δήμο της χώρας. Ο τρίτος κίνδυνος, υποστήριξε, είναι μήπως οι πόροι δεν αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας, αλλά υπέρ κάποιων συμφερόντων. «Και φυσικά υπάρχει ο “ελέφαντας στο δωμάτιο”, το τραπεζικό σύστημα. Πλέον οι τράπεζες έχουν πρόσβαση σε πρωτοφανή ευρωπαϊκή ρευστότητα, άρα είναι πολιτικό ζητούμενο πώς αυτή η ρευστότητα θα φτάσει στην οικονομία τα επόμενα χρόνια» τόνισε.

ΣΕΒ: 550.000 νέες θέσεις εργασίας, αν η συνεισφορά της βιομηχανίας φτάσει στο 15% σε μια δεκαετία

Την εκτίμηση ότι αν γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ να φτάσει από το περίπου 10% σήμερα στο 15% σε μια δεκαετία, τότε θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περίπου 550.000 νέες «ανθεκτικές» θέσεις εργασίας, με καλές αμοιβές, διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. «Σήμερα οι συνθήκες είναι καλύτερες παρά ποτέ, για να κυνηγήσουμε αυτό τον στόχο. Οι γεωπολιτικές συνθήκες βοηθούν, η αντιστροφή έστω μερική της παγκοσμιοποίησης, φέρνει ξανά πιο κοντά τις εφοδιαστικές αλυσίδες της Ευρώπης και μας δίνει κάποιες ευκαιρίες. Επιπλέον, πόροι διατίθενται και μετά από δέκα χρόνια κρίσης και με κρίση τουρισμού τώρα υπάρχει ωρίμανση στην κοινωνία για να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε και παρουσίασε τους έξι άξονες προτεραιοτήτων που θέτει ο ΣΒΕ, όπως η συνέχιση των οριζόντιων μεταρρυθμίσεων, η διατύπωση συγκροτημένης σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής, ευθυγραμμισμένης με εκείνη της ΕΕ, η κινητοδρότηση για την αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων, η συστηματική ενίσχυση της καινοτομίας, η μείωση του κόστους ενέργειας στην Ελλάδα ώστε να γίνει ανταγωνιστικό και ο προσανατολισμός ικανών πόρων για επενδύσεις στις κατάλληλες υποδομές (πχ., ψηφιακές, κυκλικής οικονομίας και logistics).

Οι επιχειρηματίες Στέφανος Τζιρίτης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ISOMAT) και Μαίρη Χατζάκου (αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ), παρουσίασαν με τη σειρά τους τις θέσεις τους για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημική κρίση και για τις κινήσεις που πρέπει να δρομολογηθούν ώστε να μεγαλώσουν και να γίνουν πιο ανθεκτικές, καινοτόμες και εξωστρεφείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here