Τα mezzanines είναι επενδυτικά προϊόντα, εισηγμένα στο Χρηματιστήριο, που γεννήθηκαν από το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ που απάλλαξε τις τράπεζες από τα «κόκκινα δάνεια».

Τα βασικά περιουσιακά στοιχεία τους είναι ομόλογα μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes).

Τα έσοδα των εισηγμένων mezzanine εξαρτώνται από τον ρυθμό ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων από τα «κόκκινα» δάνεια που συνδέονται με τις mezzanine ομολογίες.

Οι ομολογίες ενδιάμεσου κινδύνου βρίσκονται κάτω από τις υψηλής εξασφάλισης ομολογίες (senior notes) και υψηλότερα από τις ομολογίες χαμηλής εξασφάλισης (junior notes).

Κατά συνέπεια, η αξία των mezzanine notes στο Χρηματιστήριο εξαρτάται από την πορεία των ανακτήσεων αλλά και την αποτίμηση των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.

Αυτές τις μέρες τα mezzanines ανακτούν τη λάμψη τους…

Απόρροια, σύμφωνα με χρηματιστές της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Πειραιώς, ειδικότερα της προβολή/προβλέψεων όσον  αφορά στην ανακτησιμότητα αξίας από την ενεργότερη διαχείριση/εκκαθάριση δανειακών χαρτοφυλακίων.

Ομολογουμένως θεαματική η εικόνα (κυρίως όμως η διαμορφούμενη τάση) από το μέτωπο των NPEs, που ενισχύεται μετά και την προοπτική διπλασιασμού της “εγγυοδοσίας” του “Ηρακλή ΙΙΙ” (στα 4 δισ € από τα 2 δισ.€).

Σχεδόν σίγουρο το ενδεχόμενο χρηματικής διανομής από το 2024, για αυτό και η παράλληλη ανοδική κίνηση του “καρέ” των mezzanines.

Στα 0,376€ το CairoMezz (κατά γενική εκτίμηση το πιο “ώριμο” ως προς την εισπραξιμότητα), στα 0,0988€ το PhoenixVega, στα 0,779€ το Galaxy
και στα 0,338 ευρώ το Sunrise.

Ηδη η Πειραιώς εντάσσει το πλαίσιο τιτλοποιήσεων Sunrise III στην “κάλυψη” του “Ηρακλή ΙΙΙ”. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ