Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη κινδυνεύει από μακροχρόνιες υφέσεις και ασθενέστερες ανακάμψεις λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της που οδηγεί σε περιορισμό της νομισματικής πολιτικής με μόνιμα χαρακτηριστικά τονίζει ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Peter Praet.

Σύμφωνα με τον Praet, η δημογραφική μετατόπιση της Ευρώπης ήδη μειώνει τα επιτόκια, αφήνοντας την ΕΚΤ με αποδυναμωμένα συμβατικά μέτρα και αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι όλο και πιο συχνά δεν θα επιτυγχάνει τον στόχο του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός παραμένει τα τελευταία πέντε χρόνια χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ και δεν αναμένεται να πετύχει τον στόχο του 2% πριν από το τέλος της δεκαετίας, υποδηλώνοντας ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να έχει χάσει μέρος της ισχύος της παρά το ότι η τράπεζα χρησιμοποίησε μη συμβατικά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.

Ενώ τα μη συμβατικά μέτρα ήταν αποτελεσματικά για την ώρα, υποστήριζει ο Praet, το ουδέτερο επιτόκιο έχει μειωθεί κατακόρυφα καθώς η γήρανση του πληθυσμού έχει αυξήσει την εξοικονόμηση πόρων, μείωσε την αύξηση της παραγωγικότητας και αύξησε τον αριθμό των συνταξιούχων σε σχέση με τους ενεργούς εργαζόμενους.

«ΟΙ υφέσεις ίσως διαρκούν περισσότερο και οι ανακάμψεις μπορεί να είναι πιο αργές, με έναν μεγαλύτερο κίνδυνο να χαθεί ο στόχος», τόνισε ο Praet, αναφερόμενος στην επίδραση των χαμηλών επιτοκίων ισορροπίας στην πολιτική της ΕΚΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here