Oι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σήμερα πολύ πιο ανθεκτικές σε ενδεχόμενη κρίση σε σχέση με το 2016, εκτιμά η Moody’s.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου τα stress tests αξιολογούνται ως γεγονός credit positive.
Στο σημείωμά του ο οίκος Moody’s αναφέρει ότι αυτή τη φορά τα κριτήρια της EBA ήταν πιο αυστηρά από ποτέ και πιο κοντά σε εκείνα της Federal Reserve των ΗΠΑ.
Παρά την αυστηρότητα, οι φόβοι για τριγμούς σε ιταλικές τράπεζες ή στην γερμανική Deutsche Bank δεν επιβεβαιώθηκαν. Και οι 48 μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης (εκ των οποίων 33 της Ευρωζώνης) πέρασαν με επιτυχία το άτυπο όριο του 5,5% στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1, στο δυσμενές σενάριο.
Οι χειρότερες επιδόσεις ήρθαν από τις βρετανικές τράπεζες.
Στο δυσμενέστερο σενάριο ο δείκτης CET 1 κατά μέσο όρο μειώθηκε κατά 395 μονάδες βάσης στο 10,1%, έναντι πτώσης κατά 340 μονάδες βάσης στο 9,2% στα stress tests του 2016. Αυτό σημαίνει ότι έκτοτε έγιναν σημαντικά βήματα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφαλαιακά μαξιλάρια τους.
Οι αθροιστικές εκτιμώμενες ζημίες ήταν επίσης χαμηλότερες, στα 534 δισ. ευρώ έναντι 552 δισ. στη δοκιμασία του 2016. Αντιστοιχούν στο 6,3% των συνολικών σταθμιζόμενων σε ρίσκο στοιχείων ενεργητικού ή στο 43,6% του CET1.
Τις καλύτερες επιδόσεις επέδειξαν οι τράπεζες της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Μετά τις βρετανικές, πιο αδύναμες εμφανίστηκαν οι αυστριακές, οι ιταλικές και οι ισπανικές.