Της Ελενας Ερμείδου

Ο πλανήτης βρίσκεται καθοδόν για καταστροφική αυτοτροφοδοτούμενη κλιματική αλλαγή. Το κόστος των φυσικών καταστροφών αυξάνει συνεχώς, ενώ υπάρχουν ελάχιστα χρόνια περιθώριο για ραγδαίες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία. Ο ρυθμός της ενεργειακής μετάβασης των οικονομιών θα ενταθεί ακόμα περισσότερο τονίστηκε στο συνέδριο που διοργάνωση η ΕΑΕΕ με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή – Φυσικές Καταστροφές Πρόληψη & Αντιμετώπιση».

Οι ασφαλιστές παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τον αυξανόμενο κίνδυνο των φυσικών καταστροφών λόγω της μακροχρόνιας εμπειρίας τους και της εκτεταμένης έρευνας που διεξάγουν κατά την διαδικασία του underwriting, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ Μαργαρίτα Αντωνάκη. Μέσω του underwriting οι ασφαλιστές μπορούν να συνειδητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν τους δικαιούχους να επενδύσουν κυρίως σε μέτρα προσαρμογής και πρόληψης ή σε πράσινη ενέργεια, πχ ασφάλιστρα με βάση τον κίνδυνο, απαλλαγή, απαιτούμενα μέτρα πρόληψης, όροι, η ίδια προσέθεσε.

Μιλώντας για τους τρόπους που οι ασφαλιστές αντιμετωπίζουν τις φυσικές καταστροφές παρέθεσε στο παράδειγμα της Γερμανία, της Σκανδιναβίας και Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας. Παράλληλα έκανε αναφορά σε μοντέλα κάλυψης αλλά και σε δραστηριότητες Ασφλιστικών Ενώσεων της Ευρώπης.

Γερμανία –στο 90% η διείσδυση

Καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού διεξάγονται σε 7 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας χάρη της συνεργασίας του κράτους με την ασφαλιστική αγορά. Λόγω του υψηλού επιπέδου ευαισθητοποίησης του κοινού το ποσοστό της ασφαλιστικής διείσδυσης για καταστροφικούς κινδύνους όπως είναι η καταιγίδα ή το χαλάζι είναι 90%.

Σκανδιναβία – Νορβηγία, κοινή χρήση δεδομένων

Οι νορβηγοί ασφαλιστές και οι εθνικές αρχές συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση της μελέτης για τις καταστροφές από τις πλημμύρες ύστερα από τις μεγάλες πλημμύρες του 2013 στην Νορβηγία. Η τελική έκθεση περιελάμβανε οφέλη από την διαχείριση του κινδύνους από πλημμύρες.

Ολλανδία –ενημέρωση και ιδέες

H ολλανδική ένωση ασφαλιστικών εταιρειών παρέχει γενική ενημέρωση αλλά και ιδέες στην ιστοσελίδα τους για ζημιές που προκαλούνται από τον καιρό και πως αυτές μπορούν να αποφευχθούν. Επίσης διοργανώνει ημερίδες, δημοσιεύει δελτία τύπου και άρθρα για την κλιματική αλλαγή.

Αυστρία –με ψηφιακό χάρτη πλημμύρας

Έχει διαμορφωθεί ψηφιακός χάρτης κινδύνων πλημμύρας από κοινού μεταξύ του υπουργείο γεωργίας και της Αυστριακής Ενωσης Ασφαλιστικών εταιρειών. Ο χάρτης αυτός με την επωνυμία Hora επιτρέπει στον καταναλωτή να διαπιστώσει αν η περιουσία του κινδυνεύει. Δρομολογείται εμπλουτισμός του χάρτη για προειδοποιήσεις για επί πλέον κινδύνους όπως θύελλα, σεισμός, χαλάζι, χιόνι.

Ελβετία –εφαρμογή για την κατανόηση των κινδύνων

Λάνσαρε την δική της εφαρμογή για τον κίνδυνο πλημμύρας το Δεκέμβριου του 2012 με στόχο την εκπαίδευση του κοινού για τον αυξανόμενο κίνδυνο των φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η εφαρμογή αυτή στοχεύει στην κατανόηση των κινδύνων πλημμύρας, εξηγεί τον τρόπο διαχείρισης και ασφάλισης αυτών, τονίζει την σημασία προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, και παρουσιάζει πως οι συνεπείς και οι πληροφορίες μπορούν να ενδυναμώσουν την καλύτερη προετοιμασία για τις πλημμύρες.

Climada

Ελβετικό οικονομικό μοντέλο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, έχει στόχο την εκτίμηση της αναμενόμενης ζημιάς, λόγω της κλιματικής αλλαγής, παρέχοντας πληροφορίες χρήσιμες για την διαχείριση κινδύνου και την ελαχιστοποίησης της επέκτασης του κόστους στην κοινωνία.

Γαλλία –η ασφαλιστική αγορά συνεργάζεται με εμπορικές ενώσεις

Στην Γαλλία επίσης η ασφαλιστική αγορά συμμετέχει σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού για καταστροφικούς κινδύνους και προετοιμασία για την αντιμετώπιση αυτών, που οργανώνονται από τις περιφερειακές αρχές. Επίσης συνεργάζεται στενά με άλλες εμπορικές ενώσεις και αρχές διαχείρισης του κινδύνου της πλημμύρας για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Παραδείγματα καλύψεων από τα συνδικάτα των Lloyds

8 συνδικάτα των Lloyds ένωσαν τις δυνάμεις τους με σκοπό να βρουν λύσεις να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να αντιμετωπίσουν την υπασφάλιση και να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα τους έναντι των οικονομικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Ενημέρωση του κοινού και της πολιτείας για τις φυσικές καταστροφές

ΑΒΙ – συστήνει ενοικίαση ποδηλάτου αντί αυτοκινήτου

Τα μέλη της Ενωσης Βρετανικών Ασφαλιστικών εταιρειών έχουν αναλάβει δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιματική αλλαγή μέσω e-mails και microsites με πρακτική καθοδήγηση, άρθρα και προειδοποιήσεις στο ραδιόφωνο για ακραία καιρικά φαινόμενα, πρωτοβουλίες του κλάδου αυτοκινήτου, με προτροπή την ενοικίαση ποδηλάτων αντί την ενοικίαση αυτοκινήτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here