Μπορεί ο δείκτης «κόκκινων» δανείων να μειώνεται, ανοδική, ωστόσο, είναι η πορεία των stage 2 δανείων, γεγονός που προκαλεί… πονοκέφαλο όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και στην επόπτη.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε επίπεδο ευρωζώνης υποχώρησε στο 2,3% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με το 2,6% στο τέλος του 2021. Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό των εξυπηρετούμενων δανείων που παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο σε σύγκριση με την αρχική αναγνώριση (stage 2 loans) επί του συνόλου των δανείων αυξήθηκε το Δεκέμβριο του 2022 σε 9,6% από 9,1% το τέλος του 2021.
Στις ελληνικές τράπεζες το ποσοστό των εξυπηρετούμενων δανείων που παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο σε σύγκριση με την αρχική αναγνώριση (stage 2 loans) επί του συνόλου των δανείων παρέμεινε αμετάβλητο το Μάρτιο του 2023 σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2022 (10,7%), με την ΤτΕ, ωστόσο, να κρούει «καμπανάκι». «Η αξιοσημείωτη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού τα τελευταία έτη δεν θα πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο δείκτης ΜΕΔ παραμένει σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2023 παρατηρήθηκε καθαρή εισροή νέων ΜΕΔ σε όλα τα χαρτοφυλάκια δανείων, καθώς ο συνδυασμός αυξημένων επιτοκίων και πληθωρισμού φαίνεται ότι επηρέασε τη χρηματοοικονομική κατάσταση ορισμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ενδεχόμενη επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας δύναται να ασκήσει αυξητικές πιέσεις στο κόστος πιστωτικού κινδύνου μελλοντικά».