Mε στόχο να έχει  ολοκληρωθεί  το μεγαλύτερο μέρος των έργων εντός του 2026 και χωρίς την ανάγκη για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, κινείται το project Hellinikon.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου παρουσίασε χθες την πρόοδο των έργων στο Ελληνικό, τις υποδομές, την πρώτη φάση των οικιστικών στο παραλιακό μέτωπο, το κομμάτι της υπογειοποίησης της Ποσειδώνος μαζί με το ρέμα των Τραχώνων, τη μαρίνα, το Vouliagmenis Mall, τη Riviera Galleria, την παραλία μήκους 1 χιλιομέτρου, το 35% του πάρκου- περίπου 600 στρέμματα- καθώς επίσης και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.


Ο κ. Αθανασίου επεσήμανε ότι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι μέχρι τώρα είναι αυτό των μελετών και της θεμελίωσης και μέχρι τώρα όλα έχουν πάει πολύ καλά,

  • «Θεωρούμε ότι θα είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Το θέμα της κατασκευαστικής αγοράς, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν γενικότερα οι κατασκευές ήδη από την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης είναι ένα ζήτημα που ήρθε να προστεθεί, ως …κερασάκι στην τούρτα στα προβλήματα που είχε γενικότερα να αντιμετωπίσει από την αρχή αυτό το έργο, σε σχέση με την πολυπλοκότητα, τις αδειοδοτήσεις κ.ο.κ..
  •  Υπάρχει γενικότερα έλλειψη εργατικού δυναμικού και γι’ αυτό κάνουμε όσο το δυνατόν πιο νωρίς συμφωνίες με κατασκευαστικές εταιρείες, βάζοντας και ξένους κατασκευαστές επίσης στο παιχνίδι, προσπαθώντας επίσης να ενσωματώσουμε όσες περισσότερες εταιρείες μικρότερες στο έργο.
  • Παράλληλα, θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να έρθουν εργαζόμενοι τρίτων χωρών να δουλέψουν στην Ελλάδα σε τομείς που έχουν ανάγκη και όπως όλοι γνωρίζουμε δεν είναι μόνο ο κατασκευαστικός, είναι και ο τουρισμός, η εστίαση κ.α.».

Μία ακόμη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το έργο λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού, είναι ότι αυξάνεται το κόστος της εργασίας κατά έναν τρόπο που προκαλεί προβλήματα και στην εκτέλεση του έργου:

  • «Κι αυτό γιατί όλοι όσοι είναι στις κατασκευές αυτή την στιγμή προσπαθούν να ολοκληρώσουν το δικό τους έργο, παίρνοντας εργοτάξια από άλλους, άρα υφίσταται ζήτημα όσον αφορά τη συνεργασία με συνεργεία. Υπάρχει θέμα αστάθειας στην αγορά στη ροή και τη συνεργασία συνεργείων.
  • Συμπερασματικά για το έργο του Ελληνικού θα έλεγα ότι πράγματι, είμαστε στο σωστό δρόμο. ώστε να ολοκληρώσουμε ένα μεγάλο μέρος των στόχων μας μέχρι το τέλος του 2026 και μπορούμε να τα καταφέρουμε, πολύ περισσότερο εφόσον ανοίξει και ο δρόμος για την είσοδο εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο».

Σε σχέση με την αύξηση του κόστους των υλικών ο ίδιος ανέφερε ότι αυτό έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό

  • «και μάλιστα τώρα μπορεί να πηγαίνουν καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με έναν χρόνο πριν».

Ο κ Αθανασίου επανέλαβε ότι το project είναι πλήρως εξασφαλισμένο χρηματοδοτικά στην πρώτη του φάση έως το 2027:

  • «Είμαστε καλυμμένοι για όλη την πρώτη φάση, έχουμε εκδώσει δύο ομόλογα συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο και δεν είμαστε ευάλωτοι σε μεταβολές επιτοκίων.
  • Επιπλέον έχουμε και τα κεφάλαια από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ και φυσικά τα έσοδα από προπωλήσεις των κατοικιών που πηγαίνουν πολύ καλά».


Ως προς την πορεία των έργων, το πρώτο κομμάτι του πάρκου, περίπου 600- 650 στρέμματα, θα ολοκληρωθεί με βάση το στόχο του χρονοδιαγράμματος, εντός του 2026 συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Αντίστοιχα, προχωρούν και οι υποδομές στην έκταση κι ενδεικτικά, σε σχέση με την υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, έχει ήδη ολοκληρωθεί πάνω από το 70% των εκσκαφών, ενώ στο Ρέμα Τραχώνων (αντιπλημμυρικά έργα) έχει ήδη ολοκληρωθεί πάνω από το 60% των εκσκαφών.

Μέχρι το Πάσχα του 2024 θα φαίνονται από τη λεωφόρο Ποσειδώνος τα πρώτα χαμηλά οικιστικά κτίρια από την οικιστική γειτονιά κοντά στην παραλία (condos), ενώ νωρίτερα, με πιθανότητα ακόμη και από τα Χριστούγεννα οι πρώτοι όροφοι από το τοπόσημο του Πύργου Κατοικιών.

Για το εμπορικό κέντρο Riviera Galleria (σ.σ. ο ανάδοχος θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο) θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες στο πρώτο μισό του 2024, -μέχρι το Πάσχα- όπως αντίστοιχα και στο Vouliagmenis Mall που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο πανελλαδικά.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο επικεφαλής του ομίλου για τα οικιστικά projects του έργου και ειδικότερα στη νέα οικιστική γειτονιά του «Little Athens» («Μικρή Αθήνα») που θα περιλαμβάνει συνολικά 1115 οικιστικές μονάδες (διαμερίσματα από 60- 70 τ.μ. του 1 δωματίου έως 5 δωματίων των 350 τ.μ.) και 115 εμπορικές μονάδες στα ισόγεια.

Συνολικά το project του Ελληνικού σε όλες τις φάσεις περιλαμβάνει κοντά στις 8.000- 8.500 διαμερίσματα, εκ των οποίων τα 1.500 περίπου βγαίνουν στην αγορά έως το 2024 για ολοκλήρωση έως το 2027.

Το νέο οικιστικό project της «Μικρής Αθήνας» που παρουσιάστηκε επισήμως χθες έρχεται να προστεθεί στα τρία πρώτα οικιστικά του παραλιακού μετώπου, τον Πύργο Κατοικιών από τους Foster + Partners των 170 σπιτιών, τα χαμηλά κτίρια με τα 115 διαμερίσματα από τους Bobotis Architects και ISV Architects και τις βίλλες στα 27 οικόπεδα του παραλιακού μετώπου που έχουν πουληθεί στο σύνολό τους.

Στο στάδιο της κατασκευής είναι ήδη ο Πύργος Κατοικιών– ένα από τα τοπόσημα του Ελληνικού- και τα χαμηλά κτίρια των διαμερισμάτων με την ολοκλήρωση να αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026, ενώ στο προχωρημένο στάδιο του σχεδιασμού και των οικοδομικών αδειών είναι οι βίλλες.

Ως προς τους αγοραστές, η πλειοψηφία είναι Έλληνες, ενώ οι ξένοι κάτοικοι είναι στο 28% και από αυτό το ποσοστό, περίπου 14%- 16% είναι κάτοικοι εξωτερικού μεν, αλλά Έλληνες της διασποράς.

Σημειωτέον ότι οικιστικό κομμάτι με «επώνυμες» κατοικίες, κάτω από το brand διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων, περιλαμβάνουν και τα τουριστικά projects εντός του Ελληνικού, τα δύο σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ (σ.σ. το ένα θα φέρει την υπογραφή της Mandarin Oriental) και το έτερο με την Brooklane, ενώ 20 κατοικίες περιλαμβάνει και το project με ιδιωτικό club της Orilina Properties AEEAΠ επίσης στο παραλιακό μέτωπο.

 

νέα οικιστική γειτονιά του «Little Athens» («Μικρή Αθήνα»)

Eιδικά, ως προς το νέο οικιστικό της «Μικρής Αθήνας», στην πρώτη φάση των έργων της πρώτης πενταετίας του Ελληνικού, έως το 2027, θα αναπτυχθούν συνολικά 10 οικοδομικά τετράγωνα, εκ των οποίων τα πρώτα 5 περιλαμβάνουν σχεδόν 460 διαμερίσματα και πρόκειται να λανσαριστούν σύντομα.

Ενδεικτικά μέσα στο επόμενο τρίμηνο, έως και τον Ιανουάριο του 2024 αναμένεται να βγουν στην αγορά συνολικά περί τα 168 διαμερίσματα. Από αυτά:

– Ήδη για τα πρώτα 30 από το πρώτο οικοδομικό τετράγωνο με συνολικά 88 διαμερίσματα σε σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου των BIG έγινε το πρώτο λανσάρισμα των 30 διαμερισμάτων το καλοκαίρι, έχει πάει καλά με σημαντικές προπωλήσεις και σύντομα βγαίνουν τα επόμενα 30 το επόμενο δίμηνο.

– Στο δεύτερο οικοδομικό τετράγωνο με 156 διαμερίσματα σε σχέδια των 314 Architects, πρόκειται να λανσαριστούν τους επόμενους δύο μήνες τα πρώτα 58.

– Η επόμενη γειτονιά κοντά στον Άλιμο, αποτελείται από ένα κτιριακό σύμπλεγμα με 9 κτίρια 79 διαμερισμάτων σε σχέδια επίσης των 314 Architects από 60 τ.μ. έως 200 τ.μ. και τα πρώτα 30 διαμερίσματα λανσάρονται επίσης έως τον Ιανουάριο του 2024.

– Επίσης μέχρι τον Ιανουάριο αναμένεται να βγουν στην αγορά τα 20 από τα συνολικά 56 διαμερίσματα της επόμενης οικιστικής γειτονιάς σε σχέδια των Deda Architects.

– Η τελευταία τυπολογία διαμερισμάτων είναι από τους Tsolakis Architects με συνολικά 80 διαμερίσματα εκ των οποίων τα 30 θα λανσαριστούν το επόμενο δίμηνο.

Για τα διαμερίσματα του οικιστικού project τoυ «Little Athens» που έχουν ήδη ξεκινήσει να πωλούνται (π.χ. στο οικοδομικό τετράγωνο των BIG), οι τιμές ξεκινούν από τα 6.000- 6.500 ευρώ και αυξάνονται, με τα διαμερίσματα να ξεκινούν από τις 300–350 χιλιάδες ευρώ, ενώ το κόστος κατασκευής είναι περίπου στις 4.500 ευρώ ανά τ.μ..

 

Όπως ανέφερε η διοίκηση της Lamda, με δεδομένη τη ζήτηση για σπίτια στην περιοχή, ένα κομμάτι των κατασκευών που προβλέπονταν για γραφεία, ανασχεδιάζεται και θα περιλαμβάνει μικτή χρήση με κατοικία, αλλάζοντας το σχεδιασμό όπως π.χ. στον Πύργο με την Brooklane Capital. Σημειωτέον ότι η συμφωνία με την Brooklane αναμένεται να κλείσει πριν τα Χριστούγεννα και το έργο να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά.

Ερωτηθείς σχετικά με το όχημα ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle – SPV) που θα ιδρύσει η Lamda Development για την ανάπτυξη των γραφειακών χώρων στο επιχειρηματικό κέντρο της λεωφόρου Βουλιαγμένης στο Ελληνικό, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι

  • «βλέπουμε τη ζήτηση που υπάρχει και ανάλογα θα αποφασίσουμε για τον αριθμό των τ.μ. που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο όχημα, το οποίο θα βγεί εντός του α’ εξαμήνου. Μπορεί να ενταχθούν ενδεικτικά κοντά στις 100.000 τ.μ. με στόχο συνεργασίας τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ και funds του εξωτερικού».