Μαραθώνιο 228 ημερών θα πρέπει να «τρέξει» το εγχώριο banking προκειμένου να περάσει αλώβητο τα stress tests του Ιουλίου του 2020. Έναν αγώνα δρόμου σε αντίξοες συνθήκες, σε ένα περιβάλλον που, εν πολλοίς, επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις, τις σχέσεις Βερολίνου-Φραγκφούρτης.

Υπό την πίεση της ΕΚΤ, τις εκ των υστέρων παρεμβάσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, που οδηγούν σε ολική ανατροπή των σχεδιασμών για τιτλοποιήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, το τραπεζικό σύστημα έχει να διαχειρισθεί και τα εσωτερικά ζητήματα, με αυτό των νέων χρεώσεων να οδηγεί σε πρωτοφανείς (για τα ελληνικά δεδομένα) ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε υψηλότατο μάλιστα επίπεδο.

Ωστόσο, κύριος στόχος και των τεσσάρων ομίλων είναι να εμφανίσουν εξορθολογισμένους ισολογισμούς χρήσεως 2018 (βάσει των οποίων θα γίνουν οι έλεγχοι αντοχής από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή), να επιτύχουν τη στοχοθεσία για τη μείωση των κόκκινων δανείων για φέτος, να ενισχύσουν τη λειτουργική κερδοφορία τους, προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο των αναγκαστικών αυξήσεων κεφαλαίου, ή ακόμη –στην ακραία περίπτωση– το ενδεχόμενο στρατηγικών συνεργασιών.

«Αχίλλειος πτέρνα» είναι τα προβληματικά χαρτοφυλάκια, που βαραίνουν τους ισολογισμούς και πιέζουν την καθαρή θέση τους σε μια περίοδο κατά την οποία η πιστωτική πίστη μετά βίας είναι θετική, οι καταθέσεις αυξάνονται μεν, αλλά με βραδύ ρυθμό, και η καθαρή κερδοφορία δεν έχει διαχρονικό χαρακτήρα. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η παρέμβαση του SSM, που ζήτησε από τους τραπεζίτες να διενεργηθεί το κύριο μέρος των τιτλοποιήσεων μέσω κρατικών εγγυήσεων. Η «καυτή αλήθεια» είναι πως οι τράπεζες έχουν σημαντικά χαμηλότερο συντελεστή κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από προβλέψεις σε σχέση με τις ιταλικές.

Επιπλέον, με την τελευταία στοχευμένη αξιολόγηση εσωτερικών υποδειγμάτων, αναδείχθηκε η ανάγκη αναμόρφωσης του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού. Από τις τέσσερις τράπεζες, η Εθνική ήταν αυτή που έφερε μπροστά όλο το βάρος, διαδικασία που πιθανόν να ακολουθήσουν και οι άλλες τρεις συστημικές.

«Με την παρέμβαση του SSM, που επί της ουσίας… πάγωσαν προγράμματα τιτλοποιήσεων, ορισμένα εκ των οποίων είχαν παρουσιασθεί σε ειδικές ημερίδες, στο Λονδίνο (σ.σ. περίπτωση Αlpha Bank), όλος ο σχεδιασμός για το 2019 πήγε τουλάχιστον 2-3 μήνες πίσω, με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος μη επίτευξης του στόχου για τα NPEs για το 2019…», εκτιμά χαρακτηριστικά κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας, ο οποίος ήταν επιφυλακτικός στο κατά πόσον οι φετινοί στόχοι θα επιτευχθούν και από τους τέσσερις ομίλους.

Το πρόβλημα είναι πως, μετά και την COMP–διαδικασία που όμως θα πρέπει να ξαναγίνει με βάση τα αναθεωρημένα πλάνα τιτλοποιήσεων–, τίθεται εν αμφιβόλω η εμπρόσθετη τιτλοποίηση NPEs, ύψους 7,5 δισ. Σε αυτό το απευκταίο ενδεχόμενο, όλος ο σχεδιασμός για φέτος πέφτει, στην κυριολεξία, εκτός στόχων.

Επιπροσθέτως, η δραματική καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» αποστέρησε από τις τράπεζες ένα καλύτερο τέταρτο τρίμηνο, που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα βελτίωνε τη συνολική εικόνα για τη χρήση 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ