Άντλησε 500 εκατ. με επιτόκιο 2,5%, ενώ η προσφορά έφτασε το 1,3 δισ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας, η διοίκηση της Mytilineos προχώρησε στην έκδοση ομολόγου απευθυνόμενη στις διεθνείς αγορές.

Η εισηγμένη είχε προχωρήσει, τον Ιούνιο του 2017, στην έκδοση εταιρικού ομολόγου –ελληνικού δικαίου– με επιτόκιο 3,1%. Πρακτικά, η Mytilineos άντλησε, μετά από σχεδόν δυόμισι χρόνια, 200 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο κατά 60 μονάδες βάσης χαμηλότερο, καθιστώντας αρκετά φθηνότερο τον δανεισμό.

Τι σημαίνει η περίπτωση της συγκεκριμένης εταιρείας όχι μόνο για την ίδια αλλά ευρύτερα για το εγχώριο επιχειρείν, και δη τους ισχυρούς παίκτες της αγοράς: Φθηνότερο κόστος για περισσότερα κεφάλαια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επιχειρήσεις, βελτιώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των ξένων ομίλων. Η θεαματική μείωση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων, απόρροια της τάσης που «σαρώνει» διεθνώς –παρά το τελευταίο mini sell-off (αναπόφευκτο για την «εξαέρωση» της αγοράς διεθνώς)– και βεβαίως της πολιτικής αλλαγής στη χώρα μας, συνακόλουθα των φιλοεπενδυτικών φορομέτρων, δημιουργεί νέα δεδομένα, σαφώς πιο ευνοϊκά για το επιχειρείν.

Περισσότερο από 1,4 δισ. έχει αντληθεί από 8 ισχυρούς ομίλους και επιχειρήσεις μέσω έκδοσης εταιρικών ομολόγων (ελληνικού δικαίου) με μέσο επιτόκιο κοντά στο 4,5%. Ωστόσο, ήταν η Τέρνα Ενεργειακή εκείνη που προχώρησε στην… εξαγορά του «πράσινου ομολόγου» που είχε εκδώσει αρχικά, αντικαθιστώντας το με ένα μεγαλύτερο (ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια) και φθηνότερο (επιτόκιο, απόδοση και κουπόνι), βελτιώνοντας σημαντικά το κόστος. Τώρα, ήταν η σειρά της Mytilineos να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές, σε funds πανίσχυρα, σε διαμορφωτές της τάσης.

Προφανώς, μετά από ενδελεχή έλεγχο όλων των δεδομένων, η διοίκηση ανέλαβε το ρίσκο και πέτυχε ένα αποτέλεσμα που έναν χρόνο πριν θα φαινόταν αδιανόητο. Κι όμως, κυρίως η αλλαγή του σκηνικού στις διεθνείς αγορές –με οδηγό τη Wall Street και τη FeD– σε συνδυασμό με τις εσωτερικές εξελίξεις ανοίγουν ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για τις επιχειρήσεις ώστε να διατηρήσουν τον ρυθμό ανάπτυξής τους, ενίσχυσης της κερδοφορίας τους, συνακόλουθα να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, σε αύξηση των θέσεων εργασίας, στην παραγωγή νέου πλούτου.

Το βέβαιο είναι πως την εταιρεία Mytilineos θα ακολουθήσουν κι άλλοι μεγάλοι του επιχειρείν και θα αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια με φθηνότερο κόστος. Θα βγουν κι άλλοι στις αγορές ή θα αναδιαρθρώσουν τον δανεισμό τους όμιλοι που έχουν βγάλει διεθνή ομόλογα, παλαιότερα.

Με τη Mytilineos πρωτοπόρα, να λειτουργεί σαν «ιχνηλάτης», ανοίγει ο δρόμος, σύμφωνα με την άποψη πολύπειρου χρηματιστηριακού παράγοντα, για να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατόν και η ΔΕΗ, αν… αύριο αποφασίσει η διοίκησή της να βγει στις αγορές.

 

XRIMA WEEK, 25/11/2019

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ