Προς το παρόν, οι ισχυρότεροι κεντρικοί τραπεζίτες του πλανήτη βλέπουν τις τιμές να ξεφεύγουν, παρατηρούν την άγρια κερδοσκοπία στις θαλάσσιες μεταφορές, βλέπουν την ανεργία να ταλαιπωρεί όλες τις οικονομίες, αλλά μέτρα δεν αποφασίζουν να πάρουν. Χρησιμοποιούν τον δοκιμασμένο αλλά πολυκαιρισμένο φάρμακο των μηδενικών επιτοκίων και …προσεύχονται ότι θα έρθει η ανάπτυξη.

Χθες το βράδυ, στις Η.Π.Α. η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς άφησε το επιτόκιο αναφοράς του δολαρίου αμετάβλητο μεταξύ 0% και 0,25% και ανακοίνωσε την πρόθεση της να συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Fed Jerome Powell, παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού έχει ανέβει απροσδόκητα προς τα πάνω, φάνηκε απρόθυμος να λάβει υπόψη τις εκκλήσεις για αυστηρότερη πολιτική νωρίτερα.

  • «Αν και η επίτευξη σημαντικής περαιτέρω προόδου εξακολουθεί να απέχει πολύ, θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί», είχε δηλώσει ο Πάουελ νωρίτερα αυτό το μήνα σε κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής.

Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο του κατώτατου ορίου της Fed. Αλλά ο Πάουελ παραδέχτηκε πρόσφατα ότι η αγορά εργασίας «έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της».

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC), οι κλάδοι που υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά από την πανδημία συνεχίζουν να αναρρώνουν, «αν και δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το συμβούλιο παραδέχεται πως η άνοδος των τιμών συνεχίζεται αντανακλώντας μεταβατικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές, όπως επιμένει ουσιαστικά πως η άνοδος θα είναι παροδική.

H FOMC καταλήγει στο συμπέρασμα πως η οικονομία έχει σημειώσει αισθητή πρόοδο προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων της Federal Reserve ως προς τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας  που θα επιτρέψει και την έναρξη της συζήτησης για το περίφημο tapering.

Όμως, δεν έχει φτάσει στο σημείο αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here