Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ το είχε περιγράψει κάποτε στον Φραγκλίνο Ρούζβελτ ως «ένα από τα ωραιότερα μέρη στον κόσμο», ο Αλφρεντ Χίτσκοκ είχε γυρίσει εκεί σκηνές από το «Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά» και ο Ολιβερ Στόουν σκηνές από τον «Αλέξανδρο».

Σταρ από τη Μαρλέν Ντίτριχ μέχρι τον Πολ Μακάρτνεϊ και τον Ελτον Τζον είχαν μείνει στο ηλικίας 95 ετών πρώην παλάτι και νυν ξενοδοχείο La Mamounia στο Μαρακές του Μαρόκου. Ακριβώς σε αυτά τα στοιχεία του ξενοδοχείου, που αποτελούσε κάποτε τη ναυαρχίδα του πολυτελούς τουρισμού στο Μαρόκο, στηρίζεται η κυβέρνηση της χώρας που σκοπεύει να πουλήσει το 51% του μεριδίου που κατέχει σε αυτό, στο πλαίσιο προγράμματος πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση του Μαρόκου αναμένεται να θέσει, εντός του 2019, ελάχιστη τιμή πώλησης για το ιστορικό ξενοδοχείο, στο οποίο σύχναζαν κάποτε ηγέτες όπως ο Σαρλ ντε Γκωλ και η αφρόκρεμα του Χόλιγουντ.

Το πλειοψηφικό μερίδιο του La Mamounia κατέχει η εταιρεία σιδηροδρόμων του Μαρόκου, ενώ μειοψηφικά μερίδια κατέχουν το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Μαρόκου και ο δήμος του Μαρακές. Την πληροφορία αποκάλυψαν στο Bloomberg δύο πηγές που ζήτησαν ανωνυμία, διότι η πώληση του ιστορικού ξενοδοχείου δεν έχει εγκριθεί ακόμη επισήμως από την κυβέρνηση του Μαρόκου. Το ξενοδοχείο, το οποίο το περιοδικό εσωτερικού σχεδιασμού Architectural Digest έχει χαρακτηρίσει το 2018 «ένα από τα επτά πιο σημαντικά από ιστορικής απόψεως ξενοδοχεία στον κόσμο», είναι κερδοφόρος επιχείρηση. Ωστόσο έχει σταματήσει να διανέμει μέρισμα στους μετόχους τα τελευταία οκτώ με δέκα χρόνια, κυρίως επειδή αποπληρώνει δάνειο που είχε πάρει ώστε να χρηματοδοτήσει τη ριζική ανακαίνισή του, λέει ο Μοχάμεντ Λαρμπί Μπελκαΐντ, δήμαρχος του Μαρακές. Πρόκειται για «εμβληματικό ιστορικό μνημείο για το Μαρακές και για την παγκόσμια ξενοδοχειακή βιομηχανία», προσθέτει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here