Για οκτώ χρόνια υπήρξε το project που “λίμναζε στα νερά” της κρατικής γραφειοκρατίας, παραμένοντας ωστόσο και δέσμιο των εκάστοτε επιχειρηματικών σκοπιμοτήτων. Ο λόγος για το έργο τουριστικής επένδυσης της NCH Capital στην περιοχή Ερημίτης, ανάμεσα στην Κασσιόπη και τον Αγ. Στέφανη στη ΒΑ Κέρκυρα, ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Μολονότι αποτέλεσε την πρώτη αποκρατικοποίηση, επί 2012, που ολοκληρώθηκε με νέο διαγωνισμό το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η ουσιαστική δρομολόγηση του πήρε “σάρκα και οστά” μόλις πριν λίγες εβδομάδες καθώς το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του ΥΠEΝ “άναψε πράσινο” στη μελέτη ανάπτυξης του παραθεριστικού τουριστικού χωριού “Κασσιόπη Κέρκυρα”,  αποτελούμενο από ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 180 κλινών, συγκρότημα επαύλεων, διαμερισμάτων, κέντρου αναζωογόνησης, καθώς και τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης.

Βέβαια μέχρι τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους, δεν ήταν λίγες οι αντιδράσεις ούτε και οι προσφυγές κατά της επένδυσης (περισσότερες από 10), στο ΣτΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Ειρηνοδικείο Κερκύρας, οι οποίες στο σύνολό τους έχουν απορριφθεί.

Αντιδράσεις που προήλθαν από μεγαλο-ιδιοκτήτες γης, όπως για παράδειγμα ο Jörg Rockenhäuser, υψηλόβαθμο στέλεχος του επενδυτικού ομίλου Permira, που αντιτίθενται σθεναρά στο Kassiopi project, προσφέροντας στήριξη στα συμφέροντα που δεν θέλουν να δουν την επένδυση αυτή να ολοκληρώνεται.

Ηχηρή περίπτωση αντίδρασης που προκαλεί ερωτηματικά είναι και αυτή του 49χρονου μεγαλοτραπεζίτη Βαρόνου Νατ (Ναθάνιελ) Ρότσιλντ, κληρονόμου του τίτλου του βαρόνου στη σειρά διαδοχής της ομώνυμης δυναστείας και γόνου του Λόρδου Τζέικομπ Ρότσιλντ, που κατέχει ιδιοκτησία σε κοντινή απόσταση από την έκταση που πραγματοποιείται η επένδυση στο νησί των Φαιάκων, ο οποίος έφτασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ν’ αποκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό…ανόητο.

Ο βρετανικός Τύπος χαρακτηρίζει την έπαυλη των Ρότσιλντ «θερινό Κένσιγκτον», ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα που συνδυάζει την παράδοση με την απόλυτη σύγχρονη πολυτέλεια

Ο λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ

Η υπερπολυτελής έπαυλη του Βαρόνου Νατ Ρότσιλντ, μόλις 2 χιλιόμετρα από την έκταση του Kassiopi project. Η αξία της έκτασης που καταλαμβάνει η βίλα Ρότσιλντ, της γνωστής οικογένειας μεγαλοτραπεζιτών, ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν φιλοξενηθεί εκεί αρκετοί βασιλείς κρατών, αλλά και πολλοί διάσημοι. Μεταξύ άλλων, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρώην Βρετανός ΥΠΟΙΚ Τζορτζ Οσμπορν, Ρώσοι ολιγάρχες, αλλά και ο μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ
Tο σπίτι του μεγαλοτραπεζίτη Ναθάνιελ Ρότσιλντ. Το περίφημο σπίτι των Ρότσιλντ στην Κέρκυρα, το οποίο κάποτε ανήκε στο ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα και πέρασε στους Ρότσιλντ μέσω της Μπάρμπαρα Χάτσινσον (η οποία, όταν χώρισε τον Βίκτορ Ρότσιλντ, τον παππού του Νάθανιελ, παντρεύτηκε τον Γκίκα) είναι ένα από τα ιστορικότερα σπίτια της δυναστείας, το οποίο ο Νάθανιελ άρχισε να επισκέπτεται στις αρχές της νέας χιλιετίας ολοένα και συχνότερα

Ποιος είναι ο Νατ Ρότσιλντ

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αποφεύγει τον Τύπο, φωτογραφίζεται σπάνια και έχει κληρονομήσει την ικανότητα των περισσοτέρων μελών της οικογενείας να παράγουν συνεχώς πλούτο. Ανήκει στον βρετανικό κλάδο της ιστορικής οικογενείας των τραπεζιτών. Κληρονόμος μιας δυναστείας με μυθική και καλά κρυμμένη περιουσία που κάποιοι υπολογίζουν στα 40 δισ. στερλίνες. Μέλος κλειστών clubs, πέρασε από το Πανεπιστήμιο Ιτον και το Kολέγιο Wadham της Οξφόρδης. Mέτοχος με μερίδιο που αποτιμάται περίπου στα 3 δισ. δολάρια σε τεράστια ανθρακωρυχεία στην Ινδονησία, ενώ έχει συμφέροντα ακόμα και στη μεγαλύτερη τουρκική ενεργειακή Genel Energy. Δεν είναι μόνο πρόεδρος της εισηγμένης στο Λονδίνο κατασκευαστικής εταιρείας Volex Plc.

Είναι επίσης μεγαλομέτοχος του παγκόσμιου κολοσσού των εξορύξεων Glencore, όπου μέχρι και ο ΟΗΕ έχει κινητοποιηθεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ορυχείων και τις συναλλακτικές πρακτικές της στην Αφρική.

Έχει απασχολήσει πολλάκις τα Βρετανικά ταμπλόιντ με την άστατο τρόπο ζωής του, ιδιαιτέρως όταν ήταν πιο νέος, ενώ δεν είναι άγνωστο ότι ζούσε για κάποιο διάστημα βυθισμένος στο κόσμο των ..εξαρτήσεων. Λάτρης του ωραίου φύλλου, έχει υπάρξει δύο φορές παντρεμένος με μοντέλα (με την Αναμπελ Νίλσον τη δεκαετία του ’90 και τη Λορέτα Μπάσεϊ το 2016). Δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν ότι ο Ρότσιλντ ήταν ο κύριος σύμβουλος του ρώσου «ολιγάρχη» Ολεγκ Ντεριπάσκα στην επιχείρηση δημιουργίας του ρωσικού κολοσσού στον τομέα του αλουμινίου, της Rusal, αποδεικνύοντας έμπρακτα το γεγονός ότι η Ουκρανία και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αποσπούν ένα μεγάλο μέρος από το επενδυτικό ενδιαφέρον του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ