Στη σύσταση Εθνικού Επενδυτικού Ταµείου στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Υπερταµείου, προχωράει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταµείο θα επενδύει σε ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις µε αναπτυξιακές προοπτικές και ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα.

 

Θα χρηµατοδοτεί αρχικά µε κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 50% της αποτίµησης των ΕΥ∆ΑΠ και ΕΥΑΘ, που πέρασαν στο Δηµόσιο κατόπιν διαπραγµάτευσης µε τον ESM, ενώ η διοίκησή του θα ανατεθεί σε επενδυτική οµάδα κύρους ή διεθνή επενδυτική εταιρεία.

Όταν η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο ελληνικό Δημόσιο, ο μεγάλος δανειστής της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο ESM, απαίτησε να του παραχωρηθούν άλλα περιουσιακά στοιχεία, μέσω του Υπερταμείου, αντίστοιχης αξίας.

Ακολούθησαν πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις .

Το θέμα μάλιστα κάποια στιγμή έφτασε και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τελικά επιτεύχθηκε μια συμφωνία που είναι πολύ κοντά στις προτάσεις που είχε καταθέσει η ελληνική πλευρά:

  1. Ανεξάρτητος εκτιμητής θα αποτιμήσει την αξία ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
  2. Το 50% της αξίας θα καταβληθεί από το ελληνικό Δημόσιο για την αποπληρωμή του χρέους.
  3. Το υπόλοιπο 50% θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Υπερταμείου.

Δημιουργείται έτσι ένα νέο επενδυτικό εργαλείο που θα  ενισχύει επενδυτικές πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τα πρότυπα που λειτουργούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο επικεφαλής του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, μιλώντας στη συνέχεια σε σχετικό πάνελ για τον ρόλο του ομίλου, τις θυγατρικές του και την βιώσιμη πολιτική σε αυτές (ακόμα και στις ιδιωτικοποιήσεις), αναφέρθηκε και αυτός στο νέο προφίλ της ΕΕΣΥΠ και στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείου που έρχεται, ως νέα θυγατρική, που θα συμβάλει στον ρόλο του fund ως growth – wealth fund, με αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια, στη βάση προτάσεων ξένων συμβουλευτικών οίκων (BlackRock), ώστε η Ελλάδα να έχει εθνικό επενδυτικό φορέα όπως υπάρχει ήδη σε Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Αραβικό κόσμο, Ισπανία και αλλού.

Μάλιστα, σημείωσε ότι υπάρχει και συνεργασία με τον ΙΟΒΕ για αποτύπωση της συνεισφοράς των επενδύσεων στην χώρα, σε οικονομία και κοινωνία.

Σημειώνεται ότι ήδη εντός του Υπερταμείου λειτουργούν funds όπως το Phaistos.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ