Ποιον στόχο θα εξυπηρετήσει η νέα Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων

0

 

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Να βάλει όρια στην πώληση “κόκκινων δανείων” σε εξευτελιστικές τιμές από τις τράπεζες στα διάφορα funds προσπαθεί ο Γιάννης Στουρνάρας, ανακοινώνοντας -για πρώτη φορά επισήμως- τη δημιουργία μιας “κακής τράπεζας”.

Η “Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων” θα πρέπει να στηριχθεί κυρίως σε ιδιωτικά κεφάλαια γιατί αν δημιουργηθεί με κρατικό χρήμα θα πρέπει να περάσει από την έγκριση της Αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού αφού αμέσως θα θεωρηθεί έμμεση “κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες”.

Ενώ οι τράπεζες προσπαθούν να ανταποκριθούν στους πιεστικούς στόχους μείωσης των “κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων” στους ισολογισμούς τους – κυρίως με πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων αφού οι πλειστηριασμοί κινούνται με αργούς ρυθμούς- οι τιμές στις οποίες πωλούνται μέχρι σήμερα τα δάνεια είναι πολύ χαμηλές, δημιουργώντας νέο -ίσως μεγαλύτερο- πρόβλημα αφενός για την αξία των ενεχύρων αφετέρου για τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Γι’ αυτό ο Διοικητής της ΤτΕ αποκάλυψε ότι “μετά τη δημοσίευση σχετικών κατευθύνσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταβίβασης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων σε έναν ή περισσότερους κεντρικούς φορείς που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για τον σκοπό αυτό”.

Κίνδυνος να μην πιάσουν τους στόχους

Στην Έκθεση του Διοικητή, αναφέρεται μελέτη της ΤτΕ, σύμφωνα με την οποία εάν οι τράπεζες δεν κάνουν ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, θα μπορούσε να προκύψει απόκλιση από τους επιχειρησιακούς στόχους περίπου 9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 για το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων .

  • Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν τεθεί στις τράπεζες, για την περίοδο τέλος Ιουνίου 2017-τέλος Δεκεμβρίου 2019, η νέα ροή μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 20,1 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος των δανείων που θα αναταξινομηθούν από μη εξυπηρετούμενα σε εξυπηρετούμενα ανέρχεται σε 21,1 δισ. ευρώ.

“Από την ανάλυση του συνδυαστικού προβλεπτικού υποδείγματος προκύπτει ότι, συνολικά για την περίοδο β’ εξάμηνο 2017-2019, η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών από μόνη της θα συμβάλει μεν στον περιορισμό του ρυθμού αύξησης των Μη εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, αλλά δεν επαρκεί για να οδηγήσει σε αρνητικό πρόσημο τους καθαρούς ρυθμούς αθέτησης”…

  • Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων των τραπεζών που θα ανταγωνίζεται τα funds ως προς την τιμολόγηση των κακών δανείων και ταυτόχρονα να δημιουργεί συνθήκες ενεργούς ζήτησης στη δευτερογενή αγορά των δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι στη δεκαετία του ’90, η Εθνική Τράπεζα δημιούργησε την Εθνική Κεφαλαίου προκειμένου να απαλλαγεί από κακά δάνεια της εποχής εκείνης προκειμένου να βελτιώσει τα μεγέθη του ισολογισμού της ενόψει της εισαγωγής των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την οποία χθες αποκάλυψε ο Γιάννης Στουρνάρας, μια Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων ( Asset Management Company) μπορεί επίσης να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σε ιδιώτες επενδυτές:

  • Θα βελτιώσει τη πληροφόρηση και τη διαφάνεια στη δευτερογενή αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και
    Θα ενθαρρύνει νέους επενδυτές να μπουν στην αγορά των “κόκκινων δανείων”, η οποία σήμερα κυριαρχείται από μερικούς μεγάλους αγοραστές με μερικές φορές σημαντική τιμολογιακή δύναμη.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων για τη ρύθμιση δανείων και στις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, στην αντιμετώπιση οφειλετών με πολλαπλούς πιστωτές, στον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και στην εφαρμογή οριστικών λύσεων για τις βιώσιμες επιχειρήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ