Στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της θα συμμετάσχουν 6 ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών το διήμερο 2-3 Νοεμβρίου.

Στο συνέδριο με θέμα «Η γέννηση των κεντρικών τραπεζών στον Μεσοπόλεμο: οικοδόμηση μιας νέας νομισματικής τάξης» θα παραστούν και θα τοποθετηθούν σε ειδικό πάνελ ισχυροί άνδρες του Ευρωσυστήματος: Ο Έβαλντ Νοβότνι από την Αυστρία, ο Όλι Ρεν από τη Φινλανδία, ο Γιαν Σμετς από το Βέλγιο, ο Μάριο Βέλα από τη Μάλτα και, φυσικά, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στις κεντρικές τράπεζες της περιόδου του Μεσοπολέμου και  ιδιαίτερα σε όσες ιδρύθηκαν τις δεκαετίες του 1920 και 1930, στις οποίες συγκαταλέγεται και η Τράπεζα της Ελλάδος. Πολλές από αυτές δημιουργήθηκαν στον απόηχο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της διεθνούς νομισματικής τάξης και προώθησης της διατραπεζικής συνεργασίας. Μετά το 1929, η Μεγάλη Ύφεση έθεσε προκλήσεις στη βιωσιμότητα της εν λόγω τάξης και ανάγκασε πολλά από τα νεοϊδρυθέντα ιδρύματα να επανεξετάσουν τις προτεραιότητες της πολιτικής τους και τις σχέσεις τους τόσο με το κράτος όσο και μεταξύ τους.

Εκτός από τους κεντρικούς τραπεζίτες, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 15 διακεκριμένοι ερευνητές από έντεκα διαφορετικές χώρες, οι οποίοι ειδικεύονται στην ιστορία του χρήματος και των τραπεζών και θα μιλήσουν για διαφορετικές πτυχές της κεντρικής τραπεζικής του Μεσοπολέμου, αλλά και επιμέρους εθνικές εμπειρίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here