του ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Θα πρέπει να ομολογήσω ότι δεν γνωρίζω τα στελέχη των διοικήσεων των ΔΕΚΟ. Συνεπώς δεν γνωρίζω ούτε την επαγγελματική τους εμπειρία, ούτε τις αμοιβές και τα προνόμια που απολαμβάνουν. Ως είθισται, βέβαια, στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ βρίσκονται άνθρωποι φίλα προσκείμενοι στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Πιστεύω όμως ότι θα ήταν σωστό και δίκαιο οι αμοιβές των εν λόγω διοικητικών στελεχών να μην υπερβαίνουν ούτε κατά ένα ευρώ τον μέσο όρο των αμοιβών που απολάμβαναν τα τελευταία τρία χρόνια πριν αναλάβουν τη διοίκηση κρατικών εταιριών.

Είναι αδιανόητο άνθρωποι που δεν έχουν ούτε χίλια ένσημα και δεν έκαναν φορολογική δήλωση ούτε για δέκα χιλιάδες ευρώ ετησίως, ξαφνικά να αναλαμβάνουν τη διοίκηση κρατικών εταιριών ή οργανισμών, είτε δήθεν για να τις αναδιαρθρώσουν είτε για να τις διοικήσουν με μισθούς που ουδέποτε είχαν δει στην «επαγγελματική» τους καριέρα.

Ένας επιτυχημένος επαγγελματίας μάνατζερ αν έκανε το λάθος να αναλάβει τη διοίκηση μιας κρατικής εταιρίας και ανακάλυπτε ότι δεν είναι βιώσιμη, είμαι σίγουρος ότι ή θα υπέβαλλε αμέσως παραίτηση ή θα δήλωνε ότι μπορεί να συνεχίσει μόνο και μόνο για να διεκπεραιώσει το κλείσιμο και τη ρευστοποίησή της.

Είναι ντροπή, Έλληνες πολίτες και φτωχοί οικογενειάρχες να αφαιμάσσονται φορολογικά ώστε ανίκανες διοικήσεις εταιρών να απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς που σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα οι εταιρίες θα είχαν κλείσει και οι διοικήσεις τους θα είχαν την τύχη που θα τους άξιζε.

Αποτελεί τον ορισμό του παραλογισμού η παραγωγή ενός προϊόντος να σου κοστίζει 40% πιο ακριβά από όσο το πουλάς και εσύ χωρίς ίχνος ντροπής να εξακολουθείς να παριστάνεις το μεγαλοστέλεχος μιας τέτοιας εταιρίας.

Δεν μπορεί μία εταιρία να οφείλει στη ΔΕΗ (η οποία ΔΕΗ ανήκει σε χιλιάδες Έλληνες μετόχους) 290 εκατομμύρια ευρώ και η εταιρία αυτή να εννοεί να συνεχίζει να «λειτουργεί» εις βάρος των χιλιάδων μετόχων της ΔΕΗ και των φορολογουμένων. Είναι απαράδεκτο να παραμένει δήθεν σε λειτουργία μία εταιρία με ετήσιες ζημιές 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Με 80 εκατομμύρια ευρώ άνετα θα μπορούσαν να αμείβονται με έναν παχυλό μισθό 5.000 πολίτες χωρίς καν να εργάζονται!

Δυστυχώς το κράτος έχει δημιουργήσει τέρατα. Αν δεν τα σκοτώσουμε, θα φάνε τις σάρκες μας. Ένα από αυτά τα τέρατα είναι η ΛΑΡΚΟ. Ένα επιχειρηματικό κόσμημα που έφτιαξε ο αείμνηστος Μποδοσάκης και που οι διορισμένες διοικήσεις το κατάντησαν ορόσημο κρατικής ανικανότητας.

Αλλά θα μου πείτε, στη χώρα μας για όλα φταίνε οι προηγούμενοι…