Ωφελημένος θα βγει ο Ευρωπαϊκός Νότος από το νέο γύρο φθηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Fitch.

O οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι θα μειώσει τα ρίσκα χρηματοδότησης για τις ιταλικές τράπεζες και θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στις ισπανικές τράπεζες.

Η Fitch αναμένει ότι οι ιταλικές τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το TLTRO-III για να αντικαταστήσουν τη χρηματοδότηση από το TLTRO-II, η οποία αρχίζει να ωριμάζει φέτος και ανερχόταν στα 239 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018. Ωστόσο, η χρήση του TLTRO-III θα είναι μικρότερη από αυτήν του TLTRO-II.

Οι πιο αδύναμες τράπεζες αναμένεται να λάβουν περισσότερο νέα δάνεια από τον μηχανισμό της ΕΚΤ σε σχέση με τα πιο ισχυρά τραπεζικά ιδρύματα.

Όσον αφορά τις ισπανικές τράπεζες, η χρήση του TLTRO-III από τις ισπανικές τράπεζες αναμένεται να είναι πιο ευκαιριακή, έχοντας σαν στόχο να εκμεταλλευτεί τη φθηνή χρηματοδότηση για την τόνωση της κερδοφορίας.

Στις υπόλοιπες δυτικές ευρωπαϊκές αγορές, επισημαίνει η Fitch, η χρήση του TLTRO-III θα είναι κατά κύριο λόγο ευκαιριακή, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου υπάρχει πιο βαθιά διαρθρωτική ανάγκη δεδομένου του υψηλού κόστους χρηματοδότησης από την αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here