Οι σημερινές αναδυόμενες αγορές είναι οι αυριανοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με πρόσφατη πρόβλεψη από την Standard Chartered, την πολυεθνική τράπεζα με έδρα το Λονδίνο.

Η τράπεζα βλέπει αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Ινδονησία, η Τουρκία, η Βραζιλία και η Αίγυπτος να ανεβαίνουν όλες τις κλίμακες – και έως το 2030, εκτιμά ότι επτά από τις 10 μεγαλύτερες στον κόσμο οικονομίες βάσει ΑΕΠ (ΣΔΙΤ) θα βρίσκονται σε αναδυόμενες αγορές.

Οι 10 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως το 2030 βάσει ΑΕΠ

Συγκρίνοντας το 2017 με το 2030

Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιο έγκυρο και εμπεριστατωμένο πλαίσιο, υπήρξε σύγκριση αυτών των προβλέψεων με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του ΔΝΤ για το ΑΕΠ (ΣΔΙΤ) για το 2017. Επίσης, υπήρξε πρόσθεση σε πιθανή % αλλαγή για κάθε χώρα, σε περίπτωση σύγκρισης άμεσα αυτών των δύο συνόλων δεδομένων.

Το διάγραμμα που απεικονίζει τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως το 2030

Ενδεχομένως, η μεγαλύτερη έκπληξη στη λίστα είναι η Αίγυπτος, μια χώρα που η Standard Chartered βλέπει να αναπτύσσεται με τρομερό ρυθμό σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Αν συγκρίνουμε χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του ΔΝΤ για το 2017, η διαφορά μεταξύ των δύο αριθμών είναι ένα εκπληκτικό 583%. Αυτό καθιστά μια τέτοια πρόβλεψη αρκετά φιλόδοξη, δεδομένου ότι οργανώσεις όπως το ΔΝΤ βλέπουν την Αίγυπτο κατά μέσο όρο πλησιέστερα στο 8% της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ (ΣΔΙΤ) τα επόμενα χρόνια.

Η άνοδος των αναδυόμενων αγορών

Πέρα από την Αίγυπτο, είναι πιθανό η άνοδος των αναδυόμενων αγορών να συνεχίσει να αποτελεί θέμα σε μελλοντικές προβλέψεις από άλλες τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς.

Μέχρι το 2030, η Ινδία θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία με όρους ΣΔΙΤ σύμφωνα με πολλά διαφορετικά μοντέλα – και μέχρι τότε, θα είναι επίσης η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο. (Αναμένεται να περάσει και την Κίνα το 2026)

Με το χάσμα μεταξύ αναδυόμενων και ανεπτυγμένων οικονομιών να κλείνει με φαινομενικά ταχύτερο ρυθμό από ποτέ, αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία για όλους τους επενδυτές να έχουν μακροπρόθεσμη άποψη.

 

πλ. από Visual Capitalist

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here