Οι εταιρείες, ανεξαρτήτως μεγέθους, σήμερα περισσότερο από ποτέ, οφείλουν να είναι δημιουργικές και καινοτόμες στη λήψη αποφάσεων.

 Η Mastercard και το Harvard Business Review Analytic Service, μέσα από την έρευνα που πραγματοποίησαν, καταγράφουν 50 ενέργειες που μπορούν να επιφέρουν θετική αλλαγή και καινοτομία στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους

Τα πέντε χαρακτηριστικά της καινοτομίας

Η έρευνα εντόπισε πέντε βασικούς τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να παρουσιάσουν ή να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της καινοτομίας:

 •  Η Ταχύτητα Κερδίζει: Οι εργαζόμενοι που έχουν καινοτόμο τρόπο σκέψης σκέφτονται πάντα σε διάστημα τριμήνου και εβδομάδας και ποτέ σε χρόνια. Σχεδόν όλοι (96%) όσοι χαρακτηρίστηκαν ως «Ηγέτες» φέρνουν στην αγορά νέες ιδέες και λύσεις με μεγάλη ταχύτητα, σε αντίθεση με την κατηγορία των «Αδρανών» εργαζομένων, που μόλις το 17% κάνει το αντίστοιχο.
 • Διαχείριση δεδομένων ως Επιταχυντής: Οι πραγματικοί καινοτόμοι αντλούν δεδομένα από πολλές διαφορετικές πηγές, καθώς γνωρίζουν ότι μόνο το επιχειρηματικό ένστικτο δεν αρκεί. Το 73% της κατηγορίας των «Ηγετών» αντλεί συγχρόνως δεδομένα από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές.
 • Προτεραιοποίηση Τώρα: Η καινοτομία θα πρέπει να ορίζεται ως προτεραιότητα. Σχεδόν το 90% των «Ηγετών» θέτουν την καινοτομία ως στόχο σε υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών. Το γεγονός αυτό βοηθά στη διασφάλιση του σωστού προϋπολογισμού και προσφέρει σημαντική πρόοδο στις εταιρείες .
 • Η ταυτότητα μιας εταιρείας είναι σημαντική: Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προάγουν την έννοια της «επιχειρηματικότητας» στους υπαλλήλους τους. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται μια εταιρική κουλτούρα που δέχεται το ρίσκο και οι εργαζόμενοι είναι πιο πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους και τις προκλήσεις στο επαγγελματικό περιβάλλον, ενώ επιπλέον, αυξάνονται οι καινοτόμες ιδέες στην εταιρεία.
 • Εστιάστε Σωστά: Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές αναφέρουν ότι αναμένουν από τις εταιρείες να αναπτύξουν νέα προϊόντα, υπηρεσίες και χαρακτηριστικά για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι οργανισμοί πρέπει να εστιάσουν σε καινοτόμες ιδέες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών τους.

Κατανοώντας την καινοτομία

Τους τελευταίους έξι μήνες, το Harvard Business Review Analytic Services (HBRAS) διενήργησε έρευνα σε περισσότερα από 1.000 στελέχη, για τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί στους οποίους εργάζονται προσεγγίζουν την καινοτομία σε πέντε βασικές κατηγορίες:

 • τις εσωτερικές διαδικασίες,
 • το ανθρώπινο δυναμικό,
 • τη χρηματοδότηση,
 • την εμπειρία των καταναλωτών και
 • την ανάλυση ψηφιακών δεδομένων.

Επιπλέον, τα στελέχη των οργανισμών κλήθηκαν να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις θέτουν προτεραιότητες με βάση τις ανάγκες των καταναλωτών.

Αναλύοντας τις απαντήσεις, το HBRAS ανέπτυξε τον δείκτη Business Innovators, με το 100 να αντιστοιχεί στην κορυφή της καινοτομίας σχετικά με τη στρατηγική, το εργασιακό πλαίσιο και τη συμπεριφορά. Παράλληλα, η μελέτη αποκάλυψε πως ενώ οι περισσότεροι οργανισμοί κατανοούν τη σημασία της καινοτομίας για την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξή τους, οι περισσότεροι δεν εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις ιδέες τους.

Αξιοποιώντας τις απαντήσεις που δόθηκαν σε 40 ερωτήσεις, δημιουργήθηκαν τρείς διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων:

 • Ηγέτες: Ορίζονται όσοι μπορούν να κατανοήσουν και να εκτελέσουν καινοτόμες διαδικασίες. Σε αυτό το γκρουπ έχουν μέσο όρο καινοτομίας 88.
 • Ακολουθητές: Ορίζονται όσοι μπορούσαν να κατανοήσουν και να εκτελέσουν μερικούς από τους πυλώνες καινοτομίας των οργανισμών. Το 42% των ερωτηθέντων συμπεριλήφθηκε στη συγκεκριμένη κατηγορία με μέσο όρο 66.
 • Αδρανείς: Η τελευταία κατηγορία αποτελείται από όσους δεν μπορούσαν να κατανοήσουν την έννοια της καινοτομίας και των πλεονεκτημάτων της με μέσο όρο 37.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here