Η Αθήνα βαθμολογείται χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις σε θέματα όπως η ασφάλεια, η διαφθορά της δημόσιας διοίκησης ή η ηχορύπανση.

Στο θέμα της αναζήτησης σπιτιού σε λογικές τιμές ωστόσο η πρωτεύουσα της Ελλάδας, περιλαμβάνεται στο τοπ 10 με τις καλύτερες επιδόσεις.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την έκθεση που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) αναφορικά με την ποιότητα ζωής των στις ευρωπαϊκές πόλεις. Σύμφωνα με την έκθεση, για την οποία πραγματοποιήθηκαν 58.100 συνεντεύξεις σε 83 πόλεις, οι 9 στους 10 κατοίκους ήταν ικανοποιημένοι με τη διαβίωση στην πόλη τους το 2019, ενώ στην Αθήνα το ποσοστό αυτό πέφτει στο 64%.

Πιο ικανοποιημένοι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι οι Αθηναίοι σε σχέση με το πόσο εύκολα βρίσκουν σπίτι σε λογική τιμή:

  • Η ελληνική πρωτεύουσα  βρίσκεται στο τοπ 10 των ευρωπαϊκών πόλεων με τα υψηλότερα σκόρ στο ερώτημα αν είναι εύκολο να βρεί κανείς ικανοποιητικό σπίτι σε λογική τιμή, με ποσοστό 64% των κατοίκων της να απαντά θετικά.

Κατά μέσο όρο στην Ε.Ε., ποσοστό 38% των κατοίκων αστικών περιοχών είναι ευχαριστημένοι με το κρίσιμο θέμα της στέγασης- η σημασία του οποίου, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν, έγινε ακόμη πιο αισθητή κατά τη διάρκεια του lockdown.

Ένα 25% των πόλεων (όπως και η Αθήνα) έχουν ποσοστό ικανοποίησης από 50% και κυρίως στη Νότια Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Την πρωτιά με 74% θετικές απαντήσεις έχει το Οβιέδο στην Ισπανία, ακολουθούν τα Σκόπια με 73%, άλλες μικρότερες πόλεις σε Φινλανδία, Δανία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.. 

Στον αντίποδα, σε 1 στις 5 το ποσοστό διαμορφώνεται κάτω του 20% και κυρίως στις πόλεις της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, όπου η κατοικία είναι πολύ πιο ακριβή.

Στο τοπ 10 αυτών περιλαμβάνονται οι Γενεύη (5%), Μόναχο, Αμβούργο (από 6%), Στοκχόλμη, Κοπεγχάγη (από 9%), Ελσίνκι, Παρίσι, Αμστερνταμ (από 10%), Ζυρίχη 11% και Λουξεμβούργο 12%.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here