Του Βάιου Κρόκου

 Ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες και τις προοπτικές του εγχειρήματος της έλαβε από την EBRD η κυπριακή start up Embio Diagnostics, καθώς ήταν ανάμεσα στους νικητές του σχετικού διαγωνισμού καινοτομίας, κερδίζοντας το έπαθλο των 100.000 ευρώ. Βασικό πεδίο εργασιών της εταιρείας είναι να ανιχνεύει επιβλαβείς ουσίες – βακτήρια, παρασιτοκτόνα, φυτοφάρμακα που «κρύβονται» πολλές φορές σε τρόφιμα.

Πως ξεκίνησε

Ήταν το 2016 όταν η Embio ξεκίνησε τις προσπάθειες της με στόχο να δώσει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στα φρέσκα τρόφιμα που καταναλώνουμε, κατά τη παραγωγή τους και τη διανομή τους. Στους βασικούς στόχους ήταν η δημιουργία ενός πρωτοτύπου που μπορεί να ικανοποιεί τρεις βασικές αρχές:

– Άμεση απάντηση

– χρήση από μη εξειδικευμένο χρήστη και φορητή χρήση

– φορητή χρήση

Κάπως έτσι δημιούργησε το B.EL.D. (Bio Electric Diagnostics), έναν φορητό χημικό αναλυτή πολλαπλής χρήσης που ανιχνεύει αμέσως το βακτήριο Listeria και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες στα τρόφιμα.

Καταλύτης η πανδημία

Στο ξεκίνημα της πανδημίας, η εταιρεία αποφάσισε να αναπτύξει περαιτέρω τη συσκευή αυτή, προκειμένου αυτή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση του SARS-CoV-2.

Η εταιρεία ανέπτυξε το COVBELD για την ανίχνευση του κορωνοϊού με ανάλυση επιχρίσματος δειγμάτων της ανώτερης αναπνευστικής οδού και πέτυχε ακρίβεια 96%, όπως αναφέρει.

Στη συνέχεια, έκανε ένα ακόμα βήμα και δημιούργησε το AIRBELD, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό σε διάφορα περιβάλλοντα όπως γραφεία, εστιατόρια, αεροδρόμια, καταστήματα και σχολεία, ώστε να επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και τον καλύτερο έλεγχο του περιβάλλοντος.

Με τις λύσεις της αυτές, η εταιρεία κατάφερε να ξεχωρίσει στον διαγωνισμό της EBRD και να βρεθεί ανάμεσα στις 5 νικήτριες ομάδες (στους «επιλαχόντες» φιναλίστ βρέθηκε και η ελληνική εταιρεία βιοτεχνολογίας, Metabio):

Οι υπόλοιποι νικητές του διαγωνισμού της EBRD

* Otsimo (πλατφόρμα εκπαίδευσης από την Τουρκία),

* Fazla Gıda (πλατφόρμα διαχείρισης πλεονάζοντος φαγητού, επίσης από την Τουρκία),

* 1Trolley (πλατφόρμα delivery από τοπικά καταστήματα, από την Αίγυπτο),

* Plant an App (πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών από τη Ρουμανία).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ