Τις κατηγορίες δανείων που φέρεται να είναι πιο επιρρεπείς στις αθετήσεις πληρωμών έχουν θέσει στο μικροσκόπιό τους οι τράπεζες, προκειμένου εάν χρειαστεί να ενεργήσουν… πυροσβεστικά, περιορίζοντας ένα νέο κύμα NPEs. 

Όπως προκύπτει από την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2021 – 2022 που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όλο το προηγούμενο διάστημα τέθηκαν υπό κάποιου είδους στήριξη, η οποία πλέον έχει αρθεί, δάνεια, ύψους 21,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα περίπου 3,6 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα. 

Παράλληλα, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου το σύνολο των δανείων, στα οποία είχαν εφαρμοστεί ρυθμίσεις ανερχόταν σε 15,3 δισ. ευρώ, με υψηλό ποσοστό αυτών να εμφανίζει πάλι καθυστέρηση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη συνομολόγηση της ρύθμισης. Περίπου 38% του συνόλου των «κόκκινων» δανείων δε, συνδεόταν με ρυθμίσεις. 

Τέλος, σύμφωνα με την ΤτΕ, το ενδεχόμενο ανόδου των ονομαστικών επιτοκίων είναι ορατό λόγω της επικείμενης αυστηροποίησης της ενιαίας νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος. Υπενθυμίζεται πως η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά 0,25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο είναι μόνον η αρχή, όπως, άλλωστε, άφησε να εννοηθεί η Κριστίν Λαγκάρντ, συνδέοντας το εύρος της ανόδου των επιτοκίων με την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, οι ανοδικές πιέσεις στα ονομαστικά επιτόκια χορηγήσεων αναμένονται από τυχόν επιδείνωση του πιστωτικού κινδύνου, καθώς η άνοδος των τιμών έχει περιορίσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ, ταυτόχρονα, υλοποιείται η απόσυρση των μέτρων στήριξης έναντι της πανδημίας. «Εκτιμάται ότι οι πιέσεις στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι εντονότερες στην καταναλωτική πίστη, δεδομένου ότι αυτή η κατηγορία δανείων συνδέεται περισσότερο με μικρότερες διάρκειες δανείων και κυμαινόμενο επιτόκιο», καταλήγει. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ