Ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των πλούσιων επενδυτών παγκοσμίως για την πορεία των αγορών το 2020, καθώς ολοένα και περισσότεροι στρέφονται σε ρευστοποιήσεις των χαρτοφυλακίων τους. Το παραπάνω συνάγεται από την έκθεση της UBS Global Wealth, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.400 επενδυτές με χαρτοφυλάκιο αξίας τουλάχιστον 1 εκατ. δολαρίων.

Οι περισσότεροι προβλέπουν αισθητή πτώση στις αγορές πριν από τα τέλη του επόμενου έτους και έχουν ήδη αυξήσει το μερίδιο του ρευστού (μετρητά και εύκολα ρευστοποιήσιμο ενεργητικό) στο χαρτοφυλάκιό τους κατά μέσο όρο στο 25%. Τόσο ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος όσο και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φαντάζουν απειλή για τους επενδυτές.

Σχεδόν τα 4/5 των ερωτηθέντων απάντησαν ότι

  • περιμένουν αύξηση της μεταβλητότητας και το 55% ότι έρχεται μεγάλο ξεπούλημα έως τα τέλη του 2020.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο.

  • Το 60% εξετάζει την περαιτέρω αύξηση των επιπέδων του ρευστού στο χαρτοφυλάκιό του, ενώ
  • το 62% σχεδιάζει περισσότερη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου, ώστε να μην υπάρχει υπερβολική εξάρτηση από μία και μόνο κατηγορία ενεργητικού.

Αν και φοβούνται την επόμενη χρονιά, οι πλούσιοι επενδυτές παραμένουν πάντως αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Σχεδόν το 70% είναι αισιόδοξοι για την απόδοση της επένδυσής τους σε ορίζοντα δεκαετίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here