Όταν σκεφτόμαστε τον πλούτο σήμερα, συχνά ο νους μας πάει στις τεράστιες προσωπικές περιουσίες επιχειρηματιών όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο Έλον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος ή ο Γουόρεν Μπάφετ.

Για το μεγαλύτερο μέρος της καταγεγραμμένης ιστορίας, στην πραγματικότητα, τα όρια του πλούτου ήταν αρκετά ασαφή. Ηγέτες όπως ο Ιούλιος Καίσαρας ή ο αυτοκράτορας Shenzong είχαν τον απόλυτο έλεγχο των αυτοκρατοριών τους – ενώ τραπεζίτες όπως ο Jakob Fogger και ο Cosimo de Medici συχνά κινούσαν τα νήματα παρασκηνιακά

Το infographic εστιάζει στους πλουσιότερους ανθρώπους στην ιστορία μέχρι τη Βιομηχανική Επανάσταση και υπογραμμίζει βασικά γεγονότα και ανέκδοτα για το πώς δημιούργησαν τον πλούτο τους.

Μπορεί η σύνταξη αυτής της λίστας να είναι ενδιαφέρουσα, όμως η σύνθεση αυτής της είναι εξαιρετικά δύσκολη και σίγουρα όχι οριστική.

Αυτό διότι:

Πρώτον, o πλούτος στις πρώιμες περιόδους συνδέεται με τη γη (Τζένγκις Χαν) ή και με ολόκληρες αυτοκρατορίες (Αύγουστος, Άκμπαρ), γεγονός που κάνει τους υπολογισμούς εξαιρετικά υποκειμενικούς. 

Ερωτήσεις που χρήζουν διευκρίνισεις και εκτενούς έρευνας είναι μεταξύ άλλων: Ποια είναι η αξία της μεγαλύτερης γης της Ασίας το έτος 1219; Τι διαχωρίζει την προσωπική περιουσία από τα πλούτη μιας αυτοκρατορίας τη οποίας κάποιος έχει τον πλήρη έλεγχο; Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία απαντήσεων σε αυτές τις ερωτήσεις και όλες επηρεάζουν τα στοιχεία που επιλέγονται.

Δεύτερον, τα αρχεία που τηρούνται από τα αρχαία χρόνια, βασίζονται σε θρύλους και προφορικές ιστορίες. Σκεφτείτε τον Βασιλιά Σολομώντα ή τη Μάνσα Μούσα—αυτοί είναι χαρακτήρες που περιγράφονται ως αμέτρητα πλούσιοι, επομένως η προσπάθεια να τεθούν τα πλούτη τους σε ένα σύγχρονο πλαίσιο δεν είναι σίγουρα ιστορικά ακριβής.

Τέλος, ο πλούτος και τα ποσοστά μετατροπής μπορούν επίσης να προσεγγιστούν με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα τα «200 εκατομμύρια σεστερκία» μπορεί να είναι από 200 εκατομμύρια δολάρια έως 169,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι υπολογισμοί.

Δείτε τη λίστα με τους πλουσιότερους,ιστορικά, ανθρώπους – πάντα κατά προσέγγιση (πατήστε πάνω για να δείτε το infographic αναλυτικότερα):

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ