Σε ετοιμότητα βρίσκονται υποψήφιοι επενδυτές μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού για το ακίνητο της πρώην ΧΡΩΠΕΙ που φιλοδοξείται να μετατραπεί σε μια Πολιτεία Καινοτομίας.

Το μεγάλο έργο-ΣΔΙΤ για την αξιοποίησή του αναζητά “μνηστήρα” , ένα σχήμα που θα αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του ακινήτου επί της οδού Πειραιώς.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη το ενδιαφέρον είναι έντονο και δεν αφορά μόνο υποψήφιους επενδυτές του εσωτερικού. Αντιθέτως σχήματα από το εξωτερικό φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στον διαγωνισμό, εξού και οτι το τεύχος δημοπράτησης του διαγωνισμού μεταφράσθηκε και στα αγγλικά.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά χθες εκτίμησε πως “θα κατατεθούν προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από αρκετά σχήματα ενώ ανάδοχος αναμένεται να υπάρξει στις αρχές του 2022”.

Πρόσθεσε πως είναι αναγκαίο να βρεθεί ανάδοχος που θα έχει εμπειρία στον κατασκευαστικό τομέα αλλά και στη διαχείριση οικοσυστημάτων καινοτομίας, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ήδη εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρείες που θα ήθελαν να νοικιάσουν χώρους στην Πολιτεία Καινοτομίας.

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο – ένα από τα πλέον πρωτότυπα έργα ΣΔΙΤ στη χώρα μας – έχει να κάνει με τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευση των υποδομών ενός ολοκληρωμένου Κέντρου Καινοτομίας το οποίο θα αποτελέσει ένα φυσικό χώρο, όπου μεγάλες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, startups αλλά και οργανισμοί λειτουργίας επιχειρηματικών θερμοκοιτίδων και επιχειρηματικής επιτάχυνσης θα βρουν φιλόξενη στέγη αλλά και υποδομές και δίκτυα για την ανάπτυξη τους.

Το Κέντρο Καινοτομίας:

  • πρόκειται να παρέχει στις νεοφυείς επιχειρήσεις τις βασικές εγκαταστάσεις, καθώς και co – working χώρους, για τα πρώτα έτη λειτουργίας τους.
  • θα φιλοξενεί τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων καθώς και startup, spin offs, incubators/accelerators.
  • θα βοηθήσει στη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, ενισχύοντας την εφαρμοσμένη Έρευνα και την Καινοτομία.
  • αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω της διοργάνωσης σχετικών εκδηλώσεων.
  • θα προσφέρει υπηρεσίες εστίασης και ψυχαγωγίας στην ευρύτερη κοινότητα των startups και spin offs εταιρειών.

Ο διαγωνισμός

Με τον διαγωνισμό εκκινεί η διαδικασία για την ανάπλαση της παλιάς βιομηχανικής μονάδας της «ΧΡΩΠΕΙ», μέσω Σύμπραξης Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε πολυδύναμο χώρο, στον οποίο θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις και θα επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη όσμωση επιστήμης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη ΣΔΙΤ και το business plan βάσει του οποίου το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πρόκειται να δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας.

Η δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο. Συμβάλει στην ανάδειξη της χώρας σε προορισμό για την καινοτομία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύει την απασχόληση σε κλάδους υψηλής ειδίκευσης, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αναστροφή του brain drain, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε τομείς που μπορούν να παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Διαβάστε επίσης:

Fast Track οι διαδικασίες για την Πολιτεία Καινοτομίας στο παλιό εργοστάσιο της ΧΡΩ.ΠΕΙ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here