Σημαντική άνοδο έχουν καταγράψει οι τιμές όλων των αγροτικών προϊόντων που διαπραγματεύονται χρηματιστηριακά, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στα σιτηρά και ειδικά στο σιτάρι, τη ζάχαρη και το βαμβάκι, ενώ μικρότερη συγκριτικά άνοδο κατέγραψαν ο χυμός πορτοκαλιού, τα βοοειδή, το ρύζι και το καλαμπόκι. Μόνον η τιμή της σόγιας ουσιαστικά υποχώρησε. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων του αγροτικού τομέα της Πειραιώς, που παρακολουθεί και τις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.

Έτσι το δελτίο αναφέρει πως στην τελευταία έκθεση του USDA (Ιουλ.21) οι εκτιμήσεις για τα σιτηρά (παραγωγή, εισαγωγές, εξαγωγές, κατανάλωση) αναθεωρήθηκαν πτωτικά ενώ οι διαφαινόμενες καιρικές συνθήκες, με πιθανή εμφάνιση του La Ninia (σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΟΑΑ από τον Οκτώβριο) ενισχύουν τις προσδοκίες  της αγοράς για ενδεχόμενη αύξηση των τιμών.

Για την σόγια και το καλαμπόκι, οι πρόσφατες πλημμύρες στην Κίνα κατέστρεψαν κοπάδια χοίρων και πιθανά να μειώσουν τη ζήτηση για ζωοτροφές. Η τιμή της ζάχαρης πιθανά να ενισχυθεί  καθώς το έλλειμμα προσφοράς υφίσταται, χωρίς να αποκλείεται, όμως, πτωτική πίεση βραχυπρόθεσμα λόγω υψηλών  αποτιμήσεων.

Για τα βοοειδή, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα με ελλείψεις εργατικού δυναμικού, πιθανά να ωθήσουν τις τιμές σε υψηλότερο επίπεδο. Για το ρύζι, οι ακραίες καιρικές συνθήκες δημιουργούν προβληματισμό στην αγορά για τις νέες καλλιέργειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here