Η Βρετανία δεν τα έχει πάει καλά με τον κορωνοϊό. Υποχρεώθηκε σε νέο lockdown καλοκαιριάτικα και η οικονομία της επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο, καθώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις πρωτοφανείς ελλείψεις προσωπικού και υλικών.

Ωστόσο οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις ανακόπηκαν μερικώς.

Ο σύνθετος PMI της IHS/Markit, υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στις 55,3 από τις 59,2 μονάδες τον Ιούλιο, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο και μια μεγαλύτερη πτώση από τις μέσες εκτιμήσεις για 58,4 μονάδες.

Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ελαφρώς υψηλότερος από τα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά «υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ότι η ανάκαμψη χάνει momentum στο τρίτο τρίμηνο μετά από το ισχυρό δεύτερο τρίμηνο, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS/Markit, Chris Williamson.

Οι επιχειρήσεις παραπονιούνται ότι οι κανόνες για αυτοπεριορισμό εξαιτίας του κορωνοϊού, έχουν καταστήσει δύσκολο για τις ίδιες να βρουν αρκετό προσωπικό αλλά αυτές οι απαιτήσεις έχουν μειωθεί από τις 13 Αυγούστου για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Επίσης, η απασχόληση διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό καθώς οι εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς κυβερνητικής βοήθειας, επέστρεψαν στις εργασίες τους και οι επιχειρήσεις είναι πιο αισιόδοξες για τη μελλοντική παραγωγή.

Η Τράπεζα της Αγγλίας από την πλευρά της παρακολουθεί για να διαπιστώσει εάν θα υπάρξει άνοδος του πληθωρισμού πιο επίμονη. Η ΒοΕ έχει δηλώσει ότι αναμένει πως θα απαιτηθεί «ήπια νομισματική σύσφιξη» σε μια περίοδο τριετίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here