Τρία σημαντικά θετικά νέα μετέδωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος μιλώντας για τον πληθωρισμό, τη νομισματική πολιτική και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Όπως είπε η οικονομία της Ευρώπης:

1.Δεν έπεσε σε «τεχνική ύφεση» (λόγω της αύξησης των επιτοκίων) και η εκτίμηση που κάνει τώρα με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα είναι ότι δεν θα πέσουμε σε ύφεση, αντίθετα αυτό το ενδεχόμενο θα αποφευχθεί.

2.Η αγορά εργασίας στην Ευρώπη παραμένει πολύ ισχυρή και η ανεργία σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

3.Ο πληθωρισμός υποχωρεί και αποκλιμακώνεται λίγο πάνω από το 6% και η εκτίμηση που κάνει είναι ότι θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω.

Οι εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ έγιναν κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ του φετινού φόρουμ των Δελφών. Στη συζήτηση ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε τις σημαντικές θετικές εξελίξεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη, αλλά είπε ότι «τα θετικά τελειώνουν εδώ γιατί στη συνέχεια είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος». Ως τέτοιο ανέφερε το σκληρό πυρήνα του πληθωρισμού που «είναι επίμονος», αν και στο τέλος της συζήτησης έκανε την πρόβλεψη ότι «και ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού θα υποχωρήσει».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι πάντα το σκιώδες τραπεζικό σύστημα λόγω υπερβολικής μόχλευσης είναι γενεσιουργός αιτία προβλημάτων (σε περιόδους αυξήσεων επιτοκίων), αλλά το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι διαφορετικό από αυτό των ΗΠΑ, πιο τραπεζοκεντρικό και με διαφορετική δομή κεφαλαίων και ότι ο τραπεζικός τομέας γενικά, είναι πολύ ισχυρότερος από το 2008.

Τόνισε ότι η ΕΚΤ ξεκαθάρισε από την αρχή ότι έχει άλλη πολιτική για τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης που αποτελούν κεφάλαια των τραπεζών, σε σχέση με την Ελβετία.

Φωτογραφία-photopress: Θοδωρής Αναγνωστόπουλος