Ενδιαφέροντες προβληματισμούς και πολύ σοβαρά ερωτήματα ανέπτυξε στην εισήγησή του μιλώντας με Κεντρικούς Τραπεζίτες ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών VIΙΙ. 

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι ο πληθωρισμός του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή μειώνεται σημαντικά το 2023 στην Ευρωζώνη, ενώ ο δομικός πληθωρισμός συνεχίσει μια ελαφρά ανοδική πορεία.

Συγχρόνως, συνέχισε,  παρατηρούνται κραδασμοί στο τραπεζικό σύστημα εκτός Ευρωζώνης (ΗΠΑ, Ελβετία), δημιουργώντας ανησυχίες για κάτι ανάλογο που δυνητικά θα μπορούσε να εμφανιστεί και στην Ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων παρέμβασής της και αντιμετωπίζει το τριπλό ερώτημα (i) πόσο ακόμα θα αυξήσει τα επιτόκια, (ii) πόσο γρήγορα,  και (iii) για πόσο διάστημα θα μπορέσει να τα διατηρήσει υψηλά, χωρίς να δημιουργήσει υφεσιακά προβλήματα στην οικονομία της Ευρωζώνης, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να πλήξουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε ότι στην Ευρωζώνη στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι η σταθερότητα των τιμών και η σταθερότητα των χρηματοοικονομικού συστήματος.  “Για τους πολίτες υπάρχει και ένας τρίτος στόχος, που είναι η οικονομική μεγέθυνση και οι μισθολογικές αυξήσεις. Έτσι το κρίσιμο ερώτημα για τους πολίτες είναι:  Έχει η κεντρική τράπεζα τα εργαλεία ώστε να επιτύχει συγχρόνως σταθερότητα τιμών και σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος, χωρίς όμως να προκαλέσει μεγάλη ύφεση;  Οι απαιτήσεις των πολιτών είναι μεγάλες.  Τι μπορεί να καταφέρει η κεντρική τράπεζα, αναρωτήθηκε.

Ο κ. de Guindos που απάντησε, υποστήριξε ότι η Ευρώπη κατάφερε να αποφύγει την τεχνητή ύφεση, ότι για το 2023 όλοι οι βασικοί δείκτες παραμένουν ευνοϊκοί, ενώ σημείωσε ως θετική εξέλιξη τη μείωση του ονομαστικού πληθωρισμού, συγκριτικά με τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο συνέστησε προσοχή στο δομικό πληθωρισμό αλλά και στις χρηματοπιστωτικές αναταραχές, οι οποίες, όπως είπε, έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κατέληξε λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική για το 2023 και το 2024 θα είναι προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αν και – όπως  είπε – δεν είμαστε πλέον στην περίοδο της πανδημίας.

Στο ερώτημα του κ. Χαρδούβελη “τι φοβάστε για το μέλλον;” ο κ. De Guindos αναφέρθηκε στις αναλήψεις καταθέσεων που γίνονται πλέον μέσω internet-banking και όχι μέσω του παραδοσιακού γκισέ, ενώ σημείωσε ότι τα social media παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στην διάδοση φημών. Οι δύο αυτοί παράγοντες μαζί, είπε, μπορεί να οδηγήσουν σε απόσυρση καταθέσεων, με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας να σχολιάζει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Φωτογραφία-photopress: Θοδωρής Αναγνωστόπουλος