Θα πρέπει να περιμένουμε την Άνοιξη του 2022 για να δούμε την επιβράδυνση του πληθωρισμού και το 2023 για να δούμε πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2%.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας,  προβλέπει ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 και στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ο πληθωρισμός θα τρέχει με ρυθμό κοντά στο 3%, ίσως και λίγο περισσότερο.

Σε μέσους όρους, μέσα στο 2022, ο πληθωρισμός θα κινείται πάνω από το στόχο (2%), και μετά κάτω από το στόχο, το 2023.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν πλησιάζουμε σε μια εποχή που θα μπορούσε να ανοίξει η καταναλωτική πίστη όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε χαρακτηριστικά «όλα σιγά σιγά και με μέτρο».

  • «Οι Τράπεζες έχουν βελτιώσει πολύ τον ισολογισμό τους. Βέβαια δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επομένως δεν έχουμε τελειώσει και με τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας. Από εκεί και πέρα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή να μην γίνουν λάθη του παρελθόντος».

Αναφερόμενος  στις προβλέψεις της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία, μετά από 10 χρόνια κρίσης, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι είμαστε πολύ καλύτερα σήμερα, περάσαμε μεν πολύ δύσκολα, από την άλλη όμως έχει αναχρηματοδοτηθεί όλο το δημόσιο χρέος με πολύ χαμηλά επιτόκια, διακρατείται από οργανισμούς, έχει πολύ μεγάλη διάρκεια σήμερα, ενώ το μέσο επιτόκιο δημόσιου χρέους είναι γύρω στο 1,4%-1,5%, πολύ χαμηλότερο και από άλλες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν καλύτερα δημοσιονομικά και πολύ λιγότερο δημόσιο χρέος.

  • «Έχουμε γίνει πιο προσεκτικοί, προσέχουμε πάρα πολύ τα δημοσιονομικά, κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές, κάτι που δεν γινόταν εύκολα παλαιότερα. Έχουμε μάθει από την κρίση, μείναμε όρθιοι, ατενίζω το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here