Της Κυρέλας Πέτρου

Πληθαίνει η φημολογία που θέλει την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη να αλλάζει χέρια, με τις σχετικές επαφές μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών να έχουν ξεκινήσει.

Τα δεδομένα που συνηγορούν προς αυτή την εξέλιξη είναι αφενός η διαφαινόμενη πρόθεση του επενδυτικού fund που ελέγχει τις μετοχές της εταιρείας, να πουλήσει, καθώς του χρόνου «ωριμάζει» η τοποθέτησή του και αφετέρου το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει για την απόκτηση της εταιρείας ή μέρους αυτής.

Όλα βεβαίως θα εξαρτηθούν από το ύψος του τιμήματος, καθώς η Strategic Initiatives Foods Ltd., που ελέχει το 93,75% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας θα θελήσει βεβαίως να αποκομίσει τα μέγιστα από την επένδυσή της, έχοντας πετύχει σταθερή πορεία ανάπτυξης για την επιχείρηση, την οποία ελέγχει από τον Νοέμβριο 2012.

Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση της γαλακτοβιομηχανίας βρίσκονται η Friesland Campina (Νουνού), η Optima της οικογένειας Παντελιάδη, όπως και το επενδυτικό fund Deca, του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, το οποίο το τελευταίο διάστημα ανακοινώνει σειρά τοποθετήσεων.

Όλα λοιπόν θα κριθούν στο τίμημα και από αυτό άλλωστε αναμένεται να κριθεί αν ο μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας θα αποεπενδύσει, αν θα επιλέξει να διαθέσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών ή αν αποφασίσει εν τέλει τα πράγματα μείνουν ως έχουν μέχρι νεωτέρας και μέχρι οι τιμές και η κατάσταση στην αγορά βελτιωθούν.

Σημειώνεται ότι το business plan της εταιρείας προβλέπει πωλήσεις 200 εκατ. ευρώ, με τις εξαγωγές έως το 2020 να αντιστοιχούν στο 50% του συνολικού τζίρου, από 35% που ήταν το 2015 και 37% που ήταν πέρυσι.

Σήμερα η Δωδώνη διαθέτει τρία εργοστάσια, απασχολεί 500 εργαζόμενους, συνεργάζεται με περισσότερους από 5.000 παραγωγούς, ο τζίρος της εκτιμάται ότι πέρυσι ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ ενώ οι εξαγωγές της που τρέχουν με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης αντιπροσωπεύουν το 37% του συνολικού της τζίρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here