Οι αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις (σε επίπεδο Αρείου Πάγου) για τη δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers), να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και έθεσαν σε κίνδυνο ολόκληρο το οικοδόμημα του “Ηρακλή” (Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις τραπεζών), με ανυπολόγιστες δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών παρεμβαίνει με νομοθετική πρωτοβουλία που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των αμέσως επόμενων ημερών.

  • Ο νόμος του 2015  προβλέπει με σαφήνεια ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ ή servicers) εκπροσωπούν νομίμως τις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPV) που δημιουργήθηκαν για κάθε τιτλοποίηση δανείων.

Η νέα νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών,  θα δίνει αναδρομική ισχύ στις ρητές διατάξεις του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ώστε να παρακαμφθούν οι δύο αντιφατικές (και σκόπιμα;) συγκεχυμένες αποφάσεις του Αρείου Πάγου (Μάιος και Ιούνιος 2022).

Επειδή οι τιτλοποιήσεις δανείων από πλευράς τραπεζών έχουν ξεκινήσει πολύ πριν το 2015 (ακόμη και πριν την έξαρση της επιδημίας κόκκινων δανείων), η τροπολογία που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών θα ξεκαθαρίζει ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), θα μπορούν να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμούς) ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έκδοσης του δανείου…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ