Πρόσφατα σε διεθνές ναυτιλιακό συνέδριο, στέλεχος αμερικανικής εταιρείας του κλάδου είχε παραδεχθεί, πως “….παρακολουθούμε …. πως κινούνται οι Έλληνες και τους ακολουθούμε…”. 
   Ετσι και τώρα, για ακόμη μία φορά στον διεθνή χώρο, την προσοχή έχει κεντρίσει η στροφή συγκεκριμένων Greeks, οι οποίοι μπαίνουν στον νέο κλάδο των πλωτών σταθμών υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.
  •  Τα γνωστά ως Floating Storage & Regasification Units/FSRU θεωρούνται με ξένους αναλυτές του κλάδου ως το asset, που θα κάνει την διαφορά αυτή την δεκαετία στους τομείς της ενέργειας, αποθήκευσης, μεταφοράς.

Σήμερα ο αριθμός αυτών των ειδικού τύπου πλοίων ξεπερνά τα 20 (προ δεκαετίας λειτουργούσε μόλις 1 ) ενώ μέχρι το 2025 υπολογίζεται πως θα έχουν φτάσει τα 50 με 55. 

Από το 2016, ο Πήτερ Λιβανός είχε δώσει την πρώτη παραγγελία για FSRU (προφανώς με την προοπτική της εισόδου του στην GasTrade για το project της Αλεξανδρούπολης) που βασίζεται σε υφιστάμενο LNG Carrier της GasLog. Η πλωτή μονάδα είναι σχεδόν έτοιμη, ενώ ετοιμάζεται και για νέες παραγγελίες.
   Στον χώρο, από τους πρώτους που επένδυσαν ήταν και ο Γιάννης Αγγελικούσης με παραγγελία για δύο πλωτές μονάδες.
   Στην πορεία η μία μετατράπηκε σε LNG Carrier, ενώ η δεύτερη θα παραδοθεί, ως FSRU, στην Maran Tankers, τον Απρίλιο.
    Σε παραγγελία για “χτίσιμο” δύο πλωτών έχει προχωρήσει και ο Γιώργος Προκοπίου για τα…χρώματα της DynaGas.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here