- Λίγο ως πολύ, ήταν αναμενόμενο το «ξεκίνημα» της εβδομάδας στις ευρωπαϊκές αγορές. «Ουρά» πωλήσεων είχε μείνει από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ ο (κατ)αναγκαστικός χαρακτήρας της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS θα «τιμολογούνταν», ούτως ή άλλως, με το… «καλημέρα».
- Με ισχυρή διόρθωση έγινε το «άνοιγμα», αλλά και αγορές “buy the dip” από traders, από Φραγκφούρτη και Παρίσι μέχρι Λονδίνο, με την Αθήνα, εύλογα, σε ρυθμούς Ευρώπης.
- Volatility στα ύψη, με θεαματικά «γυρίσματα» από low σε high τιμές ενδοσυνεδριακά.
- «Διέγραψαν» ομόλογα (χαμηλών εγγυήσεων) 275 δισ. στη Βέρνη μεμιάς! Ούτε στο PSI στην περίοδο της ελληνικής μνημονιακής κρίσης…
- Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, η (ακριβή) χρηματοδότηση του εγχώριου συστημικού banking την περίοδο της κρίσης (2015) από την ΕΚΤ είχε φθάσει τα 155 δισ. μέσω ELA.
- Το μείζον πρόβλημα της Credit Suisse ήταν γνωστό εδώ κι έναν χρόνο, το πάθημα με επίκεντρο την κατάρρευση της Lehman έγινε, σε σημαντικό βαθμό, μάθημα για το «σύστημα», που αυτή τη φορά ήταν καλύτερα προετοιμασμένο.
- Άλλωστε ήταν αυτό (το «σύστημα») που εξέθρεψε με τα διαδοχικά QE τη φούσκα στις αγορές, για να υποχρεωθεί να «τραβήξει χειρόφρενο» ακριβώς έναν χρόνο πριν η Fed. Για να ακολουθήσει τέσσερις μήνες μετά η ΕΚΤ. Ενδιαφέροντα όσα είπε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ στην Ευρωβουλή.
- Πρώτα θα «κουρεύουμε» τους μετόχους και μετά τα ομόλογα ΑΤ1, διευκρινίζουν ΕΚΤ/ΕΒΑ.
- Capital Economics: Γεννά ερωτήματα η συμφωνία διάσωσης της Credit Suisse, και πώς να μην… Ακόμη ένας «μαύρος κύκνος», αυτή τη φορά από ΗΠΑ στην Ευρώπη μέσω της Credit Suisse. «Αχίλλειος πτέρνα» στην καρδιά της Ευρώπης, περίπτωση γνωστή καιρό τώρα. Στην όλη προσπάθεια διάσωσης εμπλέκεται, αίφνης, και το Λονδίνο.
- Προφανώς και δεν είναι τόσο απλή η κατάσταση, δηλαδή η διάσωση της –εδώ και μήνες– δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας.
- Και μόνο καλή δεν είναι η συγκυρία για την Ευρώπη, με τη Γαλλία (και) σε πολιτική κρίση (σε χαμηλά τετραετίας η δημοτικότητα του Μακρόν). Εξαφανισμένο το Βερολίνο, αν εξαιρέσει κάποιος τις εκτός τόπου και χρόνου πιέσεις στο τελευταίο Eurogroup για δημοσιονομική πειθαρχία, αυστηροποίηση ελέγχων κ.λπ.
- Σήμερα και αύριο, Τετάρτη, η κρισιμότερη FOMC –κρισιμότερη μέχρι την επόμενη, κατά πως φαίνεται–, με τον Peter Bookvar (Bleakley Advisory Group) να προειδοποιεί ότι τα πρώτα επεισόδια από το σίριαλ των επιπτώσεων της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων μόλις άρχισαν να γράφονται… Και έτσι να μην είναι, ο Jerome Powell είναι ήδη εγκλωβισμένος στα επίχειρα της πολιτικής του.
- Το θέμα δεν είναι αν η FED θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης –όπως έχει προεξοφληθεί–, αλλά τι θα πει για μετά ο επικεφαλής της τράπεζας, εκτιμά ο Doug Roberts (Channel Capital Research).
- Πάντως, οι traders swap στοιχηματίζουν πως Μάιο-Ιούνιο η σύσφιξη θα έχει φτάσει το 4,8%, όριο που θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων.
Από ΧΡΗΜΑ WEEK