Το αεροπλάνο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα μεταφοράς παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε δεδομένη στιγμή της ημέρας εκτελούνται 8.755 εμπορικές αεροπορικές πτήσεις. Αυτές οι πτήσεις μεταφέρουν χιλιάδες ανθρώπους (και αγαθά αξίας εκατομμυρίων δολαρίων) σε όλο τον κόσμο.

Το γράφημα με δεδομένα από το OpenFlights δείχνει ένα ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει 67.663 διαφορετικές διαδρομές που συνδέουν 10.000 διαφορετικά αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

Σημείωση για τα δεδομένα

Ο χάρτης χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων OpenFlights που παρέχεται από τρίτο μέρος, και δεν έχει ενημερωθεί από τον Ιούνιο του 2014 κι έπειτα.

Ως εκ τούτου, τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για το infographic έχουν μόνο ιστορική αξία. Παρ’ όλ’ αυτά, βοηθά στο να αποτυπωθεί με ακρίβεια ποιοι είναι οι πιο πολυσύχναστοι αεροπορικολι κόμβοι σε όλο τον κόσμο.

Τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια με βάση τους επιβάτες

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI), οκτώ από τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια για επιβατική κίνηση το 2021 ήταν στην Αμερική. Ακολουθεί μια ματιά στη λίστα των 10 κορυφαίων, από τις 11 Απριλίου 2022:

Το 2021, το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση ήταν το Hartsfield-Jackson της Atlanta. Φιλοξένησε περισσότερους από 75 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι — αύξηση 76,4% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2020.

Το Hartsfield-Jackson είναι γνωστό ως ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο. Ένας λόγος είναι η βολική του τοποθεσία—σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του αεροδρομίου, η Ατλάντα απέχει δύο ώρες πτήσης από το 80% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Το Dallas/Forth Worth (DFW) ήρθε στη δεύτερη θέση, έχοντας 62,5 εκατομμύρια επιβάτες το 2021.

 

Τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια με βάση το Cargo

Ενώ οι ΗΠΑ κυριαρχούν στην κατάταξη όσον αφορά την επιβατική κίνηση, η λίστα είναι πολύ πιο διαφορετική όταν εξετάζουμε τους όγκους αεροπορικών φορτίων. Ακολουθεί μια ματιά στην κατάταξη, με βάση τα φορτωμένα και εκφορτωμένα φορτία (συμπεριλαμβανομένων των διαμετακομιστικών φορτίων):

Το Χονγκ Κονγκ (HKG) κατέχει την πρώτη θέση αφού το αεροδρόμιο επεξεργάστηκε περισσότερους από 5,0 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φορτίου και αλληλογραφίας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

Το Χονγκ Κονγκ είναι γνωστό ως ένας από τους πιο πολυσύχναστους κόμβους αεροπορικών φορτίων για πάνω από μια δεκαετία και είναι σε θέση να διατηρήσει αυτή τη φήμη λόγω της στρατηγικής του θέσης, των εντυπωσιακών του υποδομών, των αποτελεσματικών τελωνειακών υπηρεσιών και των εμ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here