Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2020» δημοσιεύθηκε τώρα αλλά αξιολογεί τις οικονομίες των 190 κρατών με βάση τις επιδόσεις τους το 2019.

Η Ελλάδα υποχώρησε στην 79η θέση στη μάχη κατά της γραφειοκρατίας. Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα εξακολουθεί -και το 2019- να αποτελεί βασικό αποτρεπτικό παράγοντα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2020» αξιολογεί τις προσπάθειες των χωρών να διευκολύνουν το επιχειρείν, και στον κατάλογο της αξιολόγησης, η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε, καθώς υποχώρησε στην 79η θέση της κατάταξης- μεταξύ 190 κρατών- από την 72η θέση το 2018.

Μάλιστα, σε σύνολο δέκα διαφορετικών κριτηρίων που αξιολογεί η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της μόνον σε τρία.

Η πιο εντυπωσιακή βελτίωση αφορά την έναρξη μιας επιχείρησης, με την Ελλάδα να ανελίσσεται στην 11η θέση της σχετικής κατάταξης από την 44η στην περυσινή έκθεση, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 96 στα 100.

Το δεύτερο πεδίο στο οποίο καταγράφεται βελτίωση της θέσης της Ελλάδας είναι αυτό που αφορά την προστασία των μετόχων μειοψηφίας (στην 37η θέση φέτος από την 51η πέρυσι), κυρίως λόγω των αλλαγών που επήλθαν με τον νέο νόμο για τις ανώνυμες εταιρείες. Καλύτερη είναι η κατάταξη της Ελλάδας στη φετινή έκθεση και σε ότι αφορά την ηλεκτροδότηση μιας επιχείρησης (η Ελλάδα στην 40ή θέση από την 79η πέρυσι) ως αποτέλεσμα της μείωσης των δικαιολογητικών που απαιτούνται για νέα σύνδεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here