Οι ιδιοκατασκευές ή αλλιώς Do-It-Yourself (DIY) είναι η τάση που κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές ασχολούνται με τη βελτίωση του σπιτιού συνδυάζοντας χόμπι και οικονομικό όφελος.

Σύμφωνα με έρευνα της Leroy Merlin, οι λεγόμενοι αρχάριοι DIYers, αυτοί δηλαδή που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα στον κόσμο του DIY, είναι κατά 64% γυναίκες, ενώ στην αντίπερα όχθη, δηλαδή στους προχωρημένους DIYers, το ποσοστό των ανδρών είναι 72%.

Όσον αφορά την πόλη «πρωταθλήτρια» η οποία δηλώνει πως καλύπτει μόνη της τις κατασκευές και ανάγκες βελτίωσης του σπιτιού, δεν είναι άλλη από την Λάρισα, τουλάχιστον μεταξύ των πόλεων που η Leroy Merlin έχει παρουσία.

Tα στοιχεία προέρχονται από τις έρευνες που διεξάγει η εταιρεία για το κοινό του DIY στην Ελλάδα, που ενώ παραδοσιακά είναι μικρότερο από ότι το αντίστοιχο στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία κλπ.), τα τελευταία χρόνια σημειώνει σταθερή άνοδο.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι ότι όσο πιο μικρή είναι η πόλη, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι μπορούν να καλύψουν όλες τις κατασκευές και τις ανάγκες βελτίωσης του σπιτιού από μόνοι τους. Έτσι, στη Λάρισα ένα 18% δηλώνει πως μπορεί να αναλάβει όλα τα σχετικά project, στη Θεσσαλονίκη το 12%, ενώ στην Αθήνα μόνο το 5%.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, ολοένα και περισσότεροι ασχολούνται με δουλειές που έχουν σχέση με τη συντήρηση του σπιτιού, ενώ παραμένει σχεδόν σταθερός ο αριθμός αυτών που ασχολούνται με τη διακόσμηση και τον καλλωπισμό του σπιτιού.

Βλέπουμε επίσης πως σημαντικό ποσοστό των νέων μεταξύ 24-44 ετών, συγκεκριμένα 23%, ασχολείται ενεργά με τις ιδιοκατασκευές. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως μόνο το 20% των ερωτηθέντων δεν ασχολείται καθόλου με τις όποιες εργασίες επισκευής, κατασκευής, ανακαίνισης ή διακόσμησης του σπιτιού του. Το υπόλοιπο 80% ασχολείται είτε ενεργά είτε περιστασιακά.

Get Free Email Updates!

Εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.

Το e-mail σας δε θα δοθεί ποτέ σε τρίτους. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε επιθυμείτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here