Δριμεία κριτική στην πολιτεία για τη καθυστερημένη διασύνδεση της Κρήτης που θα είχε όφελος της τάξης των 5 δισ. ευρώ από τη μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας άσκησε ο επικεφαλής της Τέρνα Ενεργειακής, κ . Περιστέρης στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

«Φωνάζουμε εδώ και χρόνια για αυτό το θέμα, οι καταναλωτές πληρώνουν εκατοντάδες εκατ. ευρώ επί πολλά συναπτά έτη μέσω των ΥΚΩ για να παραμείνει σε λογικά επίπεδα το κόστος ρεύματος για τις μη διασυνδεδεμένες περιοχές και παρόλα αυτά δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα και πλέον ειδικά η Κρήτη έχει έρθει αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αδυναμίας κάλυψης των ενεργειακών της αναγκών», σημείωσε ο κ. Περιστέρης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, δε παρέλειψε να επικρίνει και την κωλυσιεργία της πολιτείας αναφορικά με τη λήψη αποφάσεων για την αποθήκευση της ενέργειας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “αν η πολιτεία είχε προχωρήσει το θεσμικό πλαίσιο της αντλησιοταμίευσης, τότε το έργο στο Αμάρι (93 MW υδροηλεκτρικό και 90 MW αιολικό) θα ανακούφιζε την κατάσταση ως προς την επάρκειας ισχύος του νησιού. Ταυτόχρονα οι επενδύσεις αυτές θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ελλάδα «μπαταρία» για τον ευρωπαϊκό Νότο, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της χώρας.

«Αν π.χ. είχε προωθηθεί η επένδυσή μας στο Αμάρι στην Κρήτη, τότε το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας στο νησί θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί. Ειδικά για την Κρήτη έχουμε επισημάνει το πρόβλημα, κι εμείς και η ΔΕΗ και άλλοι εδώ και χρόνια, και ως όμιλος έχουμε προτείνει αρκετές λύσεις ήδη από το 2016 κι αναμένουμε τις αποφάσεις των αρμοδίων αρχών», όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου.

Τι είπε για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Σχετικά με το διαγωνισμό πώλησης μονάδων της ΔΕΗ και τη γενικότερη κατάσταση της επιχείρησης, σημείωσε ότι πρέπει να βοηθηθεί να παραμείνει ισχυρή, λέγοντας χαρακτηριστικά «προσπαθούμε να βρεθεί λύση στην αποεπένδυση των λιγνιτών», αναφερόμενος στη συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την τσεχική Seven Energy. Το αν θα ευοδωθεί η προσπάθεια, θα εξαρτηθεί από τους όρους, είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη επιτευχθεί ο στόχος των 1.000 MW ισχύος για την ΤΕΝΕΡΓ, καθώς οι μονάδες σε λειτουργία είναι 1.166 MW, και ενώ νέος στόχος πλέον είναι τα 2.000 MW. Όσο για τον τομέα των απορριμάτων, τον επόμενο μήνα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το έργο στην Ήπειρο, ενώ στις αρχές του 2019 θα τεθούν σε λειτουργία οι εργασίες και στην Πελοπόννησο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here