Οι καταθέσεις δεν αυξήθηκαν, οι πληρωμές διογκώθηκαν και οι αγορές παραμένουν κλειστές. Τον Οκτώβριο, αυξήθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες δανείσθηκαν περισσότερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). 

Η συνολική εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκε τον Οκτώβριο στα 13,2 δισ. ευρώ από 12,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο. Αυτή η εξέλιξη αντανακλά την αύξηση του δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων από την ΕΚΤ στα 9,65 δισ. ευρώ από 8,66 δισ.ευρώ.

Ο δανεισμός από τον μηχανισμό ELA διατηρήθηκε στα 3,57 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα έναντι 3,58 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονταν στον ELA από τον Φεβρουάριο του 2015 μετά την διακοπή της εξαίρεσης (waiver) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυων.

Η εξάρτησή τους άρχισε να υποχωρεί μετά την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2016, που τους έδωσε ξανά πρόσβαση στην φθηνή χρηματοδότηση. Ωστόσο, με την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο στις 21 Αυγούστου, το waiver καταργήθηκε και πάλι, κόντρα στις προσδοκίες ότι θα διατηρηθεί.

Παρόλα αυτά οι τράπεζες εμφανίζουν πλέον σταθερή ρευστότητα, με τις τραπεζικές καταθέσεις να μένουν ανεπηρέαστες από την πρόσφατη αναταραχή στο χρηματιστήριο

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here