του Βάιου Κρόκου

Αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων – φυσικών καταστροφών, ασφαλιστική συνείδηση χαμηλότερη των περιστάσεων και τώρα…πανδημία που επιφέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά έρχονται να διαμορφώσουν ένα δυσμενές τοπίο όσον αφορά τον κλάδο Περιουσίας. Όχι πως η εικόνα ήταν καλύτερη προηγουμένως όσον αφορά τη διείσδυση του ασφαλιστικού προϊόντος σε κάθε νοικοκυρίο ή κάθε επιχείρηση, ωστόσο οι συνεχείς καταστροφές προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό.

Το πως θα αυξηθεί η ασφαλιστική συνείδηση ή εν τέλει το ασφαλίσιμο προϊόν παραμένει δύσκολο παζλ…

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΑΕΕ από τα καταστροφικά ακραία φαινόμενα στις 18-19 Σεπτεμβρίου (ΙΑΝΟΣ) αναφέρουν πως η πρώτη εκτίμηση των ασφαλιστικών εταιρειών του κλάδου περιουσίας από τις αναγγελίες των ζημιών κάνει λόγο για 2.453 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 30,9 εκατ. ευρώ. Από αυτές, 1.400 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 26,45 εκατ. ευρώ), 1.027 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 3,29 εκατ. ευρώ) και 26 ζημιές τις ασφαλίσεις σκαφών (εκτίμηση 1,19 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΕΑΕΕ, Οι περισσότερες ζημιές συνέβησαν στην ΠΕ Καρδίτσας, τόσο σε πλήθος (43,6% του συνόλου), όσο και σε ποσό (58,2% του συνόλου)

Δυστυχώς, το φαινόμενο της υπασφάλισης επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη: Στο πρόσφατο συνέδριο της ethosGroup, το Insurance Intermediaries Forum, βρέθηκε ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας ο οποίος περιέγραψε τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βίωσε η πόλη και οι επιχειρήματίες της περιοχές από τις πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όπως σημείωσε, επλήγησαν το 90% των επιχειρήσεων από το σύνολο των 5.000 όταν όλη η πόλη, δηλαδή, έχει 45.000 κατοίκους. Χαρακτηριστικότερο όλων όμως, όπως σημείωσε, είναι ότι λιγότερο από το 10% των επιχειρήσεων ήταν ασφαλισμένο στην πόλη της Καρδίτσας.

Ανάγκη για κίνητρα και εκπαίδευση

Μεγάλες βιομηχανίες, φωτοβολταϊκά πάρκα και μεγάλοι όμιλοι είναι σαφές ότι θα προβούν σε ασφαλιστήρια συμβόλαια έναντι κινδύνων, ικανών να βλάψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Τι γίνεται όμως με τις ΜμΕ, την “ραχοκοκαλία” της ελληνικής οικονομίας, που πλήττεται για μια ακόμη φορά; Η εκπαίδευση και η ανάδειξη των ασφαλιστικών λύσεων που μπορεί να λάβει ένας επαγγελματίας, ιδιαίτερα – και – σε περιοχές της Περιφέρειας αποτελεί μονόδρομο.

Αναγκαιότητα όμως αποτελεί και η παροχή κινήτρων από την Πολιτεία, κάτι που έχει εξαγγελθεί εδώ και μήνες. Ο διάλογος και η σύνθεση δυνάμεων ανάμεσα σε Πολιτεία και ασφαλιστική αγορά για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Η αγορά παραμένει έτοιμη να παρέχει λύσεις όπως αποτυπώνεται στο μήνυμα του κ. Ερρίκου Μοάτσου, Προέδρου της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ κατά την χθεσινή ανακοίνωση:

«…από πλευράς μας παραμένουμε σε ετοιμότητα και παρατηρούμε με προβληματισμό την αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας προκειμένου να συνεργαστούμε ώστε μέσω του κατάλληλου πλαισίου να βοηθήσουμε τους πολίτες να καλύψουν τους καρπούς των κόπων τους από τέτοια φαινόμενα.». 

διαβάστε: Ιανός: Μέση ζημιά 19 χιλιάδες ευρώ, αποζημιώσεις 24 εκ. μετά των απαλλαγών

Πηγή: insuraceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ