Πέρασαν οι πρώτες 75 μέρες “χωρίς Μνημόνιο”

0

Σεπτέμβριος και Οκτώβριος ήταν οι χειρότεροι μήνες για τους φορολογούμενους πολίτες. Oι Έλληνες κλήθηκαν να πληρώσουν διπλές και τριπλές εισφορές, φόρους και κρατήσεις μαζί με όλες τις υπόλοιπες Φθινοπωρινές δαπάνες κάθε νοικοκυριού.

Χωρίς ρευστό,  χωρίς νέες επενδύσεις, χωρίς δουλειές και χωρίς προοπτική, η δήθεν μεταμνημονιακή περίοδος ξεκίνησε πολύ άσχημα για την κυβέρνηση που δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της.

Περισσότεροι από 500.000 Έλληνες πολίτες δεν κατάφεραν να πληρώσουν την β’ δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

  • Η απάντηση της κυβέρνησης σ’ αυτή την δύσκολη εξίσωση είναι οι διορισμοί στο δημόσιο και η υπόσχεση διανομής επιδομάτων.

Είναι πρωτοφανής ο αγώνας ταχύτητας στη διανομή και νομοθέτηση επιδομάτων και έκτακτων βοηθημάτων  στον οποίο επιδίδονται οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν στεγνώσει από ρευστότητα και η οικονομία ασφυκτιά.

Τα απανωτά κτυπήματα στον τραπεζικό κλάδο, το γκρέμισμα του Χρηματιστηρίου, τα διψήφια επιτόκια δανεισμού που απαιτούν οι αγορές ακόμη και για να χρηματοδοτήσουν τις Τράπεζες αλλά και ισχυρές επιχειρήσεις, ουδόλως επηρεάζουν την κυβερνητική ρητορική.

Τα κυβερνητικά στελέχη καταθέτουν συστηματικά τροπολογίες και «νομοτεχνικές βελτιώσεις» με τις οποίες μοιράζουν (για την ακρίβεια υπόσχονται ότι θα μοιράσουν) επιδόματα, αυξήσεις και διορισμούς.

Η κακότεχνη διαχείριση της κρίσης ρευστότητας που πλήττει το τραπεζικό μας σύστημα, η αδιαφορία για τους κανόνες των διεθνών αγορών και οι απανωτές διαψεύσεις των κυβερνητικών αφηγημάτων έχουν δημιουργήσει ξαφνικά ένα σκηνικό έντασης και αγωνίας μέσα στις 75 πρώτες μέρες της μετα-μνημονιακής περιόδου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι πρώην και νυν Επίτροποι, ο Κλάους Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, όλοι μαζί εν χορώ διαψεύδουν τις «κυβερνητικές διαρροές» και ελπίδες για την ανέφελη, σίγουρη και δήθεν προδιαγεγραμμένη μη περικοπή των συντάξεων και για την χρηματοδότηση ενός Ειδικού Μηχανισμού Εγγυοδοσίας των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών μέσω του οποίου η κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα ελέγχει την επιχειρηματικότητα.

Το βαρύ φορτίο των κόκκινων δανείων υποχρεώνει τις τράπεζες να κρατούν δεσμευμένα κεφάλαια στους ισολογισμούς τους και τις εμποδίζει να χρηματοδοτούν την οικονομία. Οι τράπεζες αναζητούν φθηνό δανεισμό από τις αγορές αλλά η κυβερνητική πολιτική της «Καθαρής Εξόδου» έχει στερήσει από τη χώρα το εργαλείο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) .

Η κατάσταση στις διεθνείς αγορές είναι τεταμένη και η κυβέρνηση επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει το όπλο της προληπτικής γραμμής πίστωσης. Όταν η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές αυτονόητα πρόβλημα δημιουργείται χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία, τις προκαταβολές,  τον δανεισμό των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Τα κυβερνητικά στελέχη αμέριμνα συνεχίζουν να μοιράζουν ….πτητικά επιδόματα σε πιλότους που δεν πετάνε και «υπόγειες» αυξήσεις μισθών με «προσωπικές διαφορές» σε νεοδιορισθέντες υπαλλήλους.

Υπόσχονται σε όλους τους τόνους ότι αποκλείεται να περικοπούν οι συντάξεις από την 1/1/2019 και ταυτόχρονα δηλώνουν ότι τηρηθούν στο ακέραιο οι υποσχέσεις που έδωσε από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός.

Με τα κρατικά ομόλογα στο 4,5% όχι μόνο απομακρύνεται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και δυσκολεύει το έργο των τραπεζών να «ξεφορτωθούν» 50 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων, αλλά κυρίως πλήττεται η οικονομία σε όλα τα επίπεδα.

Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος  το «μαξιλάρι ασφαλείας» που τόσο πολύ έχει διαφημίσει η κυβέρνηση,  να εξαντληθεί προτού ακόμη χώρα καταφέρει να βγει στις αγορές…



 

.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ