Οι σημαντικές αλλαγές στα επιχειρηματικά δρώμενα, οι οποίες συντελούνται από τη λειτουργία νεοφυών επιχειρήσεων και τις επενδύσεις στην καινοτομία απασχόλησαν το Euro-FEM Business Angels Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακώς από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΒΕΠ).

Περισσότεροι από 40 ομιλητές αλλά και εκατοντάδες σύνεδροι απέδειξαν με τη συμμετοχή τους ότι η αγορά είναι έτοιμη, μετά την παρέλευση της υγειονομικής κρίσης, να χαράξει μια νέα αναπτυξιακή διαδρομή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την ΕΕ, επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του το ΒΕΠ.

Επίσης, σημειώνεται ότι η ισχυρή παρουσία θεσμικών παραγόντων στη διοργάνωση του Euro-FEM Business Angels Forum και η αναγνώριση των προσπαθειών που κάνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς για τις επιχειρήσεις, αλλά και ειδικότερα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, επιβεβαιώθηκε με το μήνυμα παρότρυνσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στο Elevate Greece για την ενίσχυση, την ανάπτυξη και εξωστρέφεια του ελληνικού συστήματος καινοτομίας.

Το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού μεταδόθηκε μέσω της ομιλίας που απηύθυνε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, με την οποία παρουσίασε για πρώτη φορά σε επιχειρηματικό κοινό από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Τουρκία ένα εργαλείο που εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις τεχνογνωσία και πρόσβαση στα διεθνή δίκτυα καινοτομίας.

Εν συνεχεία, σημειώνεται ότι την έμφαση που δίνει η γενική γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας στη διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα ανέλυσε ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Αθανάσιος Κυριαζής μιλώντας για το πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ – Δημιουργώ», μέσω του οποίου προάγεται η βιομηχανική έρευνα, η αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων από επιχειρήσεις, καθώς και τη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς σε σύγχρονα θεματικά πεδία. Επισήμανε τη βούληση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν clusters ενώ βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης ο διαγωνισμός για τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers). Ο κ. Κυριαζής ανακοίνωσε μάλιστα, ότι όπως θα εγκατασταθεί η «Πολιτεία Καινοτομίας» στον Πειραιά αναμένεται μέσω του ThessInTech να συσταθεί ανάλογος μηχανισμός στήριξης της Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. 

Οι κατευθύνσεις του ΒΕΠ

Στη διάρκεια του συνεδρίου μεταδόθηκε ηχητικό μήνυμα με επισημάνσεις που διατυπώνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Ανδριανός Μιχάλαρος για την ανάγκη ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων, τη λειτουργία «ψηφιακών hubs» και τη μετεξέλιξη της οικονομίας σε ένα νέο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον με κοινό παρονομαστή την καινοτομία. Συμπληρωματικά, ο διευθυντής του ΒΕΠ Μιχάλης Γιάγκας τόνισε τις δύο βασικές κατευθύνσεις βάσει των οποίων το Επιμελητήριο λαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών:

-Η πρώτη αφορά στη διαμόρφωση ρεαλιστικού παραγωγικού μοντέλου διότι μέσα από τις παραγωγικές διαδικασίες θα προκύψει υπέρβαση της κρίσης.
-Η δεύτερη έγκειται στον εκσυγχρονισμό και την εργαλειοποίηση της τεχνικής εκπαιδεύσεως επί της οποίας έχει διατυπωθεί δέσμη προτάσεων εκ μέρους του ΒΕΠ.

Σε γενικό επίπεδο, επιβεβαιώθηκε η τάση των νέων επιστημόνων να εντοπίσουν ή και να δημιουργήσουν ευκαιρίες σε νέα επιχειρηματικά και επενδυτικά μοντέλα με βάση την καινοτομία και τις τεχνολογίες αιχμής ενώ σε ειδικότερο επίπεδο οι νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν πλέον σε «χαοτικό περιβάλλον» αλλά διαθέτουν το δικό τους οικοσύστημα -το Elevate Greece- καθώς και θεσμικούς αρωγούς όπως το ΒΕΠ ώστε να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις και να παράξουν κεφαλαιακή υπεραξία στην εθνική οικονομία.

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με το ΒΕΠ, εμπνέουν εμπιστοσύνη στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, αλλά και την αίσθηση σιγουριάς και οργάνωσης που επιζητούν οι γυναίκες επιχειρηματίες, ειδικά σε δραστηριότητες υψηλού ανταγωνισμού.

Επιπροσθέτως, γίνεται γνωστό ότι ειδική μνεία έγινε τόσο από τους Έλληνες, όσο και από τους ξένους ομιλητές στο έργο που γίνεται από τη διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και στον τρόπο που έχει οικοδομηθεί το Euro-FEM Business Angels Forum, υπό τις κατευθύνσεις του προέδρου Ανδριανού Μιχάλαρου.

Οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν ώστε οι βιοτέχνες και επαγγελματίες – μέλη του ΒΕΠ:
-Να πληροφορούνται με άμεσο και αναλυτικό τρόπο για χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν έχουν τύχει ακόμα της παρουσίασης που τους αρμόζει.
-Να στηρίξουν το υπό διαμόρφωση νέο παραγωγικό μοντέλο (που πρέπει να διέπεται από το τρίπτυχο: α) εγχώρια παραγωγή, β) ενίσχυση τεχνικής εκπαιδεύσεως και τεχνικών επαγγελμάτων, γ) καινοτομία και εξωστρέφεια.
-Να πρωτοπορεί σε κάθε δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ώστε οι βιοτέχνες και επαγγελματίες να εργάζονται σε υγιές οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον, όπου θα υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης και χρηματοδότησης θέσεων εργασίας με υπεραξία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here