Η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) κυβέρνησης και θεσμών προβλέπει -μεταξύ των άλλων- και την παράταση του χρόνου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κατά 2 χρόνια έως την 30η Ιουνίου 2022.

Για τα επόμενα 4 χρόνια, το ΤΧΣ θα εφαρμόσει τη στρατηγική εξόδου του Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Σήμερα μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το Δημόσιο διαθέτει το 40,39% της Εθνικής Τράπεζας, το 26,42% της Τράπεζας Πειραιώς, το 11,01% της Alpha Bank και το 2,38% της Eurobank.

Η αξία των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank στο χρηματιστήριο αγγίζει σήμερα τα 8,5 δισ. ευρώ. Το 18% αυτών των τίτλων, δηλαδή μετοχές αξίας 1,5 δισ. ευρώ περίπου, ανήκουν στο Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στόχος είναι τα περιουσιακά αυτά στοιχεία να πωληθούν στην καλύτερες δυνατές τιμές και υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε το Δημόσιο να ανακτήσει ένα ελάχιστο μέρος των χρημάτων που επένδυσε στις τράπεζες από το 2013 έως σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here