Απόφαση πρόκριμα για την διαχείριση και άλλων μεγάλων μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων θεωρείται από πηγή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, στην Φρανκφούρτη η συμφωνία των Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς που προχώρησαν από κοινού στην καταγγελία των NPLs του ομίλου Μαντωνανάκη.
Στον SSM θεωρούν την συγκεκριμένη συμφωνία “πιλότο” για το πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τούδε και στο εξής επιχειρηματικά NPLs, δάνεια που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ (φτάνοντας έως το 1 δισ. ) η διαχείριση των οποίων μέχρι τώρα παραπέμπονταν στις δικαστικές…καλένδες, στις ενέργειες της κάθε μίας πιστώτριας τράπεζας ξεχωριστά, στην ατέρμονη επιβάρυνση των ισολογισμών των συστημικών ομίλων.

Το μήνυμα, που έχει περάσει ο SSM, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των ηνίων του Andrea Enria, προς το εγχώριο σύστημα είναι σαφές:

  • “...ξεκαθαρίστε με τα μεγάλα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια, συνεργαστείτε προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι μείωσης τους για το 2019-2020…

Αυτό σημαίνει πολύ πιο αυστηρή και επιθετική γραμμή από το εγχώριο banking.

  • H περίπτωση Μαντωνανάκη σηματοδοτεί, σύμφωνα με πηγή του Μηχανισμού, αλλαγή της γενικότερης πολιτικής που ακολουθείτο μέχρι σήμερα και άφηνε πολλές…υπόνοιες για διακριτική διαχείριση υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματιών, την ώρα που οι δανειστές πίεζαν για περιορισμό των προστατευτικών μέτρων για την “πρώτη κατοικία”.

Από τούδε και στο εξής η από κοινού καταγγελία ανάλογα μεγάλων επιχειρηματικών NPLs με επιθετικά μέσα με τις τράπεζες να ενεργούν από κοινού θα πρέπει να θεωρείται πως θα γίνει κανόνας, με συνέπεια να αναμένονται εκκαθαρίσεις σημαντικών επιχειρηματικών “κόκκινων” μέσα στο 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here