Η 3η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας θα εκδοθεί κανονικά στις 5 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει όλες τις παρατηρήσεις, αντιρρήσεις και προειδοποιήσεις της τρόικας για τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους στις ευρωεκλογές.

Στο κείμενο αυτό θα αποτυπωθεί η εκτίμηση της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό που αφήνουν η περιβόητη “13η σύνταξη” και οι μειώσεις στον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις των θεσμών, το δημοσιονομικό κενό για το 2019 ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ και προφανώς το ποσό αυτό πρέπει με κάποιον τρόπο να το αποσπάσει από τον προϋπολογισμό ο επόμενος υπουργός Οικονομικών.

Ευτυχώς η 3η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της τρόικας δεν συνδέεται με εκταμίευση από κέρδη ελληνικών ομολόγων. Συνδέεται όμως η τέταρτη, αλλά και αυτή θα τη διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση.

Με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, η Ελλάδα γλιτώνει -σύμφωνα τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα ενδείξεις- τον διεθνή διασυρμό για την αθέτηση της συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μόλις μερικούς μήνες μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Η επίσκεψη της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα για την προετοιμασία της έκθεσης του άρθρου 4 αναβάλλεται για μετά τις εκλογές. Η Ευρωπαϊκή Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας ωστόσο θα εκδοθεί κανονικά…

Για καθαρά εκλογικούς λόγους, η κυβέρνηση «μοίρασε» χρήματα που δεν είχε, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.  Η άτυπη  προεκλογική εκεχειρία λήγει μετά τις ευρωκάλπες της 26ης Μαΐου. 
Στα θέματα που θα απασχολήσουν το Εurogroup της 13ης Ιουνίου περιλαμβάνεται η πρόταση του ESM που θα μεταφέρει το ελληνικό αίτημα στη σύνοδο της ευρωζώνης για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.
Το σχέδιο προβλέπει ότι θα προεξοφληθούν άμεσα τα δάνεια που λήγουν μέχρι το 2020, ύψους 3,6 δισ Ευρώ επί συνόλου 9,3 δισ. ευρώ που απομένουν και λήγουν έως το 2023.
Μετά την έγκριση από το Eurogroup, το θέμα πρέπει να εισαχθεί στα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης, τα οποία θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν θετικά για το αίτημα της Ελλάδα..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here