Σημαντική μείωση σημείωσε η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) στον κλάδο των βιοεπιστημών,  καθώς αυτή ανήλθε σε 159 δισ. δολάρια το 2020 από 306 δισ. δολάρια  το 2019, σύμφωνα με την έκθεση ΕΥ.

Πρόκειται μια από τις χαμηλότερες πτώσεις και συγκεκριμένα στα επίπεδα του 2014, σύμφωνα με την έκθεση της EY, M&A Firepower 2021.  Άξιο αναφοράς είναι μια μόνο συμφωνία αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων,  η εξαγορά της Alexion Pharmaceuticals από την AstraZeneca τον Δεκέμβριο – αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο των δαπανών για Σ&Ε στον κλάδο των βιοεπιστημών το 2020.

Η πανδημία προκάλεσε «αναχώματα» τόσο στη διενέργεια ειδικών ελέγχων (due diligence) και στην ολοκλήρωση συμφωνιών με τη χρήση ψηφιακών μέσων, καταγράφηκαν  συστηματικά υψηλές αποτιμήσεις των βιοφαρμακευτικών εταιρειών και εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας, οι οποίες απέτρεψαν πολλούς υποψήφιους αγοραστές.

Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στις πωλήσεις αντισταθμίστηκε χάρη στις ισχυρές αλυσίδες εφοδιασμού και την αλλαγή στρατηγικής με την έμφαση σε προϊόντα που συνδέονται με τον COVID-19. Ειδικά τα εμβόλια βοήθησαν τις μεγάλες βιοφαρμακευτικές, οπότε η υστέρηση στην ανάπτυξη στον χώρο των βιοφαρμακευτικών μειώθηκε το 2020, από 60 δισ. δολάρια, σε λιγότερο από 35 δις δολάρια.

Ωστόσο, έμφαση δόθηκε σε συμμαχίες και συμπληρωματικές συμφωνίες (bolt-on deals) σε υψηλής προτεραιότητας τομείς θεραπειών.  Ως προς την αξία των συμφωνιών, οι συμμαχίες μεταξύ βιοφαρμακευτικών εταιρειών το 2020 αυξήθηκαν σημαντικά: έως τις 30 Νοεμβρίου, οι αγοραστές υπέγραψαν 261 συμφωνίες για συνεργασίες, αξίας σχεδόν 140 δισ. δολάρια σε προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές.

Οι εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας παρουσίασαν επιβράδυνση εσόδων, εξαιτίας της ακύρωσης ή της αναβολής επεμβάσεων το 2020. Ειδικότερα, παρά τα προβλήματα, η έκθεση της ΕΥ αναφέρει πως οι εταιρείες βιοεπιστημών έκλεισαν τη χρονιά με κεφαλαιακά αποθέματα-ρεκόρ για εξαγορές. «Μόνο το 12% των διαθέσιμων κεφαλαιακών αποθεμάτων για εξαγορές αξιοποιήθηκε από τις βιοφαρμακευτικές το 2020, σε σύγκριση με 20% το 2019. Τα αντίστοιχα κεφαλαιακά αποθέματα των εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας, ενισχύθηκαν κατά 41% το 2020, αγγίζοντας ιστορικά υψηλά επίπεδα, αλλά μόλις το 7% αξιοποιήθηκε, σε σχέση με 10% το 2019» σημειώνεται στην έκθεση.

Για το 2021 αναμένεται αυξημένη δραστηριότητα για τις συμφωνίες στον κλάδο των βιοεπιστημών, μετά από μια αύξηση που παρατηρήθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Επίσης εκτιμάται ότι οι βιοφαρμακευτικές  ενδεχομένως να εστιάσουν σε μικρότερες εξαγορές και σε συνεργασίες που μετριάζουν τον οικονομικό κίνδυνο. Οι δε εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας είναι πιθανό να επενδύσουν πιο επιθετικά σε εξαγορές, για να καλύψουν τα αυξανόμενα αναπτυξιακά κενά (τη διαφορά μεταξύ της αύξησης των εσόδων των εταιρειών και της συνολικής επέκτασης των πωλήσεων του κλάδου).

Οι δε μεγάλες εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας υπολογίζεται ότι  «έχουν σημαντικά αποθέματα κεφαλαίου διαθέσιμα για εξαγορές». Άξιο αναφοράς είναι ότι ανάμεσα στις κορυφαίες 35 εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας, το αναπτυξιακό κενό το 2020 αυξήθηκε από 9 δισ. δολάρια σε 29 δισ. δολάρια, αφού οι επεμβάσεις καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν. Συνεπώς,  το 2021 εκτιμάται ότι οι εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας είναι δυνατόν να απελευθερώσουν τη δυναμική τους για εξαγορές. Δύο από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στον κλάδο των βιοεπιστημών κατά το 2020, επιβεβαιώνουν αυτήν τη δυναμική, με ευκαιρίες να αναδύονται στη διάγνωση και τη φροντίδα εξ αποστάσεως (virtual care).