Για τους πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των πληρωμών λιανικής, τις επιμέρους δράσεις και το ψηφιακό ευρώ μίλησε ο κ. Βασίλης Παναγιωτίδης, Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο Digital Banking Forum 21.
Η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή υιοθέτησε πριν από 10 ημέρες τα συμπεράσματα μελέτης στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής πληρωμών λιανικής. Οι πυλώνες του σχεδίου είναι 4 με επιμέρους δράσεις και αφορούν στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ώστε να εξασφαλίσει λύσεις στον ψηφιακό κόσμο, τις καινοτόμες που θα αναλάβει έως το 2030 στις αγορές λιανικής, τη σύγκριση των αποτελεσμάτων, τις πληρωμές εμβασμάτων, με την αξιολόγηση του κομβικού της ρόλου στο διεθνές περιβάλλον δίνοντας έμφαση στον στρατηγικό σχεδιασμό, τις μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμό σε λογαριασμό μέσα σε δευτερόλεπτα.
Με βάση κάποια payments statistics, κατά το 2019 αποτυπώθηκε ότι 1 στις 2 συναλλαγές έγιναν με κάρτες. Στις αγορές λιανικής το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκρίνει το insta payment. Χθες ανακοινώθηκε η δημόσια διαβούλευση, με πρόθεση αναθεώρησης για βελτίωση αποτελεσματικότητας, για τις άμεσες πληρωμές. Έως το τέλος του 2021 θα συνταχθεί το πανευρωπαϊκό σύστημα που θα δίνει την δυνατότητα άμεσων πληρωμών προς την Ευρώπη, τόνισε ο κ. Παναγιωτίδης.
Αναφερόμενος στο θέμα των μετρητών, τόνισε ότι οι χώρες της Ευρώπης κινούνται σε διαφορετικό φάσμα. Για παράδειγμα, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία δείχνουν ότι έχουν μία ιδιαίτερη κλίση στα μετρητά.
Για το ψηφιακό ευρώ, εξέφρασε τους προβληματισμούς του, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια, ιδιαίτερα στον διαμεσολαβητικό ρόλο των τραπεζών και σε περιπτώσεις bank run. H EE θα εκτιμήσει τους όρους χρήσης και της ευστάθειας. Θα πρέπει να έχουμε επιλογές για τις πληρωμές με ασφάλεια, ταχύτητα, με εύκολη χρήση και χαμηλό κόστος.
Σ. Κυριάκος, Alpha Bank: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πανδημία και η digital επιτυχία
Χάρης Λιναρδάκης, IBM: Τα ασφαλή “ταξίδια” επιταχύνουν τον τραπεζικό μετασχηματισμό
Κ. Μακρυπίδης, ΟΤΕ: Πως η τεχνολογία αλλάζει τα τραπεζικά business