Σε περίπου μια βδομάδα από σήμερα, στις 10 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί μια σημαντική και κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου των κεντρικών τραπεζιτών, στην Φρανκφούρτη, για να σχεδιάσουν τις επόμενες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η επικεφαλής της ΕCB, Christine Lagarde αποκάλυψε χθες ότι είναι έτοιμη να προτείνει μια νέα δυναμική παρέμβαση για την στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της ζώνης του Ευρώ.

  •  “Η ισχυρή υποστήριξη θα συνεχίσει να αποτελεί γέφυρα για την πανδημία και για την οικονομική ανάκαμψη”, δήλωσε η Christine Lagarde
  •  “Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευτεί να διατηρήσει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου”.

Στην πράξη, οι διοικητές κατά τη Συνεδρίαση Νομισματικής Πολιτικής, πρέπει να πάρουν αποφάσεις για το ρυθμό των αγορών ομολόγων. Οι χθεσινές δηλώσεις της Lagarde προϊδεάζουν για ακόμη περισσότερες παρεμβάσεις μέχρι να τεθεί το σύνολο της Ευρωζώνης σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά…

Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Program – PEPP) ανέρχεται ήδη σε 1,85 τρισ. ευρώ και αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου η ΕΚΤ κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει.

  • “Έχουμε δεσμευτεί να διατηρήσουμε τις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες χρησιμοποιώντας το PEPP και να το κάνουμε αυτό τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022”, έχει δηλώσει η Λαγκάρντ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λισαβόνα.

Από την άλλη πλευρά, τις προηγούμενες εβδομάδες, έχουν καταγραφεί απόψεις από κάποια μέλη της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot που τάχθηκαν υπέρ μιας σταδιακής συζήτησης για την περιστολή του προγράμματος αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here